Skip to main content

Γιατί στράβωσαν οι ξένοι με την ελληνική κυβέρνηση

Κοινή είναι πλέον λοιπόν η εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά σε όλη αυτή την ιστορία έκανε ένα λάθος στρατηγικής, που φαίνεται ότι φόβισε τους Γερμανούς.

Το σημείο καμπή που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι διαθέσεις των δανειστών απέναντι στη χώρα, αναζητούν στην κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί αποτελεί γεγονός ότι πλέον το κλίμα καχυποψίας έχει επανέλθει για τα καλά στις σχέσεις της Αθήνας τόσο με το Βερολίνο (κυρίως) όσο και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, με εξαίρεση ενδεχομένως, ακόμα, τις Βρυξέλλες.

Κοινή είναι πλέον λοιπόν η εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά σε όλη αυτή την ιστορία έκανε ένα λάθος στρατηγικής, που φαίνεται ότι φόβισε τους Γερμανούς: Στη Σόφια, κατά το τελευταίο Eurogroup, η Αθήνα παρουσίασε ένα γενικόλογο «αναπτυξιακό μεταμνημονιακό πρόγραμμα», όπου όμως το μόνο που προανήγγειλε συγκεκριμένα και κατηγορηματικά ήταν:

α) η αύξηση κατώτατου και

β) η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Αυτό ακριβώς ήταν που τρόμαξε τους δανειστές. Κι από εκείνη την ώρα η ιστορία άρχισε να μετρά αντίστροφα. Και το κλίμα να χαλάει. Ενδεχομένως η ελληνική πλευρά να έχει μια ακόμα ευκαιρία, στο Eurogroup του Ιουνίου, που θα είναι και το καταλυτικό. Ωστόσο, αυτό που γίνεται αντιληπτό από όλους πλέον είναι ότι θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά, προς αυτή την κατεύθυνση.