Skip to main content

Τα νέα τερτίπια των Σκοπιανών με τα κακόγουστα γλυπτά

Το ποιοτικό μέτρο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, τα τερτίπια των Σκοπιανών με τα «μακεδονικά» γλυπτά και τα μπερδέματα στη διαπραγμάτευση.

Γιατί βάζουν λυτούς και δεμένους να αποτρέψουν την συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό; Και καλά οι εθνομηδενιστικοί φορείς και κόμματα… Η Ν.Δ. τι πρόβλημα έχει, κι έφτασαν μάλιστα να ζητήσουν την απόσυρση της υπογραφής από την ψηφοφορία που διεξάγεται στο διαδίκτυο για την ονομασία των Σκοπίων, από επώνυμους Νεοδημοκράτες;

Απεναντίας, θα έπρεπε η ίδια η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για την επιτυχία, ώστε να αποτελέσει διαπραγματευτικό επιχείρημα στις συνομιλίες που θα διεξάγει ο Κοτζιάς. Ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει πέραν ενός σημείου, επειδή ο λαός είναι αντίθετος. Εκτός και αν υπάρχουν τόσο ισχυρές πιέσεις, που επιβάλλεται να παραμείνει ο λαός εν υπνώσει.

Φοβούνται ίσως το ξύπνημα των αστών, που θα υποχρεώσει σε εθνικές λύσεις και όχι σε ενδοτισμούς, αλλά και θα τους συμπαρασύρει και σε δυναμικές εκδηλώσεις για τα θέματα της οικονομίας, ενώ τώρα τα παρακολουθούν ευνουχισμένοι ψυχικά.

Πάντως, εκείνο που πρέπει να λάβουν υπόψη, δεν είναι μόνον ο ποσοτικός παράγοντας, δηλαδή πόσοι θα συμμετάσχουν. Αλλά κυρίως ο ποιοτικός, πόσοι νέοι θα παρευρεθούν. Κι αυτό μετρά πολύ. Επειδή οι νέοι θα κουβαλούν μέσα τους για πολλά χρόνια μια επιβλαβή κατάληξη για την Ελλάδα.

Κοίτα τώρα, πώς μας δουλεύουν οι Αλβανο-σλάβοι των Σκοπίων. Ο Αλί Αχμέτι, ο πρόεδρος του ισχυρότερου αλβανικού κόμματος που συγκυβερνά, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις είτε για απομάκρυνση κάποιων από τα -κακόγουστα- γλυπτά της δήθεν "μακεδονικής" ανάπλασης του Γκρουέφσκι, είτε για αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων (σ.σ. "Μέγας Αλέξανδρος") ή του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Γευγελή με τα Σκόπια (σ.σ. "Αλέξανδρος ο Μακεδών").

Επτά μήνες, από τη στιγμή που μας διαβεβαίωσαν πως θα το πράξουν, δεν κουνήθηκε φύλλο, απλώς… υπάρχουν σκέψεις! Μάλιστα δε, αποδεχθήκαμε μόνο την απομάκρυνση των γλυπτών, που σημαίνει, ότι αν κάποτε συμβεί αυτό, ανά πάσα στιγμή  μπορεί να επανατοποθετηθούν. Γιατί δεν απαιτήσαμε την καταστροφή τους;

Κι ακόμη χειρότερα: Προ δύο μηνών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Σκοπίων ότι συγκρότησε Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει την απομάκρυνση τριών γλυπτών από την κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων, εκ των οποίων το ένα είναι μακεδονίζον. Την ίδια στιγμή δεκάδες τέτοια γλυπτά βρίσκονται σε όλες τις σλαβικές πόλεις της χώρας. Τέτοιο δούλεμα.

Τι κόλπο πάλι κι αυτό, να διαφωνεί η σκοπιανή κυβέρνηση με τον Ναουμόφσκι, τον επίσημο διαπραγματευτή της στις συναντήσεις με τον Νίμιτς. Είπε ο Ναουμόφσκι ότι ο Νίμιτς υπέβαλε προτάσεις απαράδεκτες για το "μακεδονικό έθνος", ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας και άλλα τέτοια. Τι σόι διαπραγματεύσεις κάνουμε;

Η γνωστή τακτική των Τούρκων: Όταν δεν πιάνουν οι βρισιές αρχίζει το γλείψιμο. Ξέρει ο Ερντογάν ότι δεν θα μπει η Τουρκία στην Ευρώπη, κι ούτε που θέλει δηλαδή να μπει, αλλά και δεν τον συμφέρει να οριστικοποιηθεί μια ρήξη, επειδή πολλοί επενδυτές βρέθηκαν στην Τουρκία, ακριβώς λόγω της προοπτικής της ένταξης στην Ε.Ε. Χώρια που χάνει τις επιδοτήσεις και όταν τον συμφέρει παρουσιάζεται και ως Ευρωπαίος.