Skip to main content

Γιατί ο Τσίπρας βγήκε ατσαλάκωτος από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

Οι τέσσσερις λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός βγήκε επικοινωνιακά αλώβητος από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Γράφει ο Νίκος Ηλιάδης

Του Νίκου Ηλιάδη

Είναι πλέον παράδοση. Όπως ακριβώς συμβαίνει έπειτα από κάθε αγώνα, οι πάντες να κρίνουν αθλητές και προπονητές, έτσι είθισται να κρίνουν και τους δημοσιογράφους έπειτα από κάθε συνέντευξη πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τις κριτικές στον αθλητισμό τις πυροδοτούν κατά κανόνα οι ήττες. Εν προκειμένω οι επικρίσεις φουντώνουν όταν υπάρχει η εντύπωση ότι δεν «ηττήθηκε» ο πρωθυπουργός.

Πράγματι, στη χθεσινή συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας δεν «ηττήθηκε», αν υποθέσουμε, για την οικονομία της συζήτησης, πως αυτό ήταν το ζητούμενο. Τουλάχιστον δεν υπέστη ήττα επικοινωνιακή, διότι η περαιτέρω διολίσθησή του προς την «πατριωτική κεντροδεξιά» του Καμμένου, συνιστά δεινή πολιτική ήττα.

Για ποιους λόγους, όμως, ο πρωθυπουργός εξήλθε ατσαλάκωτος;

1. Η φετινή ΔΕΘ έγινε σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την κυβέρνηση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Δεν υπάρχει εν εξελίξει αξιολόγηση, το 4ο μνημόνιο πάει καιρός που ψηφίστηκε και θα πάει καιρός για να εφαρμοστεί (2019) και το άρωμα του Μακρόν δεν είχε ξεθυμάνει ακόμη.

2. Εκλογική ατζέντα, για να τροφοδοτήσει μια νέα συζήτηση, δεν υπήρχε. Οι επόμενες εκλογές, ασχέτως του πότε τελικώς θα γίνουν, αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Σπανίως, σε μη εκλογική ΔΕΘ στριμώχθηκε πρωθυπουργός. Μοναδική εξαίρεση υπήρξε ο Κώστας Καραμανλής το 2008 λόγω Βατοπεδίου.

3. Ερωτήσεις οι οποίες θα αφορούσαν το παρελθόν δεν έχουν πλέον κανένα νόημα. Πρώτον, διότι έχουν υποβληθεί πολλάκις και δεύτερον, κι αυτό έχει τη σημασία του, διότι όπως ωμά το διατύπωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτές απευθύνονται σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που πλέον δεν υπάρχει. Δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ του Λαφαζάνη, του Στρατούλη, της Ζωής και του Λεουτσάκου.

4. Η κρίση στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, ήταν παρούσα και στο «Ι. Βελλίδης». Πράγματι, υπήρχαν αρκετές ερωτήσεις, επίκαιρες και «δύσκολες» οι οποίες δεν ετέθησαν. Είτε από σκοπιμότητα, και αυτό αφορά τα φιλοκυβερνητικά Μέσα που πλέον μόνον λίγα δεν είναι, είτε από αδυναμία, είτε από ανικανότητα.

Παλαιότερα, η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελούσε θέμα ειδικής σύσκεψης των στελεχών κάθε μέσου ενημέρωσης προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιες προς υποβολή ερωτήσεις. Τώρα, αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα μέσον, ούτε και στα πλέον ισχυρά και εύρωστα. Ένδειξη μιας λανθάνουσας κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Τύπος και από την οποία ελπίζουμε όλοι να βγει το συντομότερο. Όλοι, πλην φυσικά εκείνων οι οποίοι συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν να διαβάζουν εφημερίδες, αν θέλουν να ‘χουν την υγειά τους.