Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
x

ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ: ΠΡΟΒΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σε ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ θα διασφαλιστεί ικανοποιητικά η ασφάλεια.

Πρόβα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ θεωρεί τη λύση του Κυπριακού ο Τούσκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά της ΕΕ, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την έως τώρα στάση που κράτησε απέναντι στο Κυπριακό ζήτημα, βοηθώντας με τη στάση της αυτή να μην δοθεί λύση το 2004, απαιτώντας αυτή τη φορά να μην συμβεί το ίδιο.

Εν αναμονή της διάσκεψης στη Γενεύη, το Κυπριακό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το Κυπριακό ζήτημα. Σήμερα κατά την ομιλία που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Συνέδριο των Πρέσβεων στην Άγκυρα αναφέρθηκε στις προσδοκίες που υπάρχουν από την τουρκική πλευρά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ θα διασφαλιστεί ικανοποιητικά η ασφάλεια.

«Έχουμε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της "ΤΔΒΚ" και της Ελληνοκυπριακής πλευράς συνεχίζονται στη Γενεύη. Εντάσσεται η Τουρκοκυπριακή πλευρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια πρόβα εισόδου στην ΕΕ από την Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο Μπιναλί Γλιντιρίμ.

«Η ΕΕ να μην καθίσει στην άκρη όπως έγινε την περασμένη φορά. Το 2004 μας εξαπάτησαν. Εξαπάτησαν την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Εάν η Τ/κ πλευρά θα είναι μέλος ταυτόχρονα αυτής της Ένωσης με την ΕΕ, δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από αυτές τις τέσσερις ελευθερίες», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Εγγύηση για την τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε εμείς και για την ελληνοκυπριακή πλευρά η Ελλάδα».

Ανέφερε ακόμη ότι για την επίλυση του Κυπριακού έχει διανυθεί απόσταση ενώ για το νησί δεν αρκεί μόνο η ασφάλεια των δυο κοινοτήτων. «Δεν επαρκεί μόνο η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ήδη έχει διανυθεί απόσταση. όμως στην επίλυση του, υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν και την Τουρκία σε αυτό ζήτημα. Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Υπό το φως των πικρών εμπειριών πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Εγγύηση για την τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε εμείς και για την ελληνοκυπριακή πλευρά η Ελλάδα», είπε ο ίδιος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ