Skip to main content

Γιούνκερ: Οι Αμερικανοί «γυρνούν την πλάτη» στην Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι προσπαθεί να συνάψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση χθες ότι προσπαθεί να συνάψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει κάθε προσπάθεια να διασπαστεί η ενιαία θέση της ΕΕ σε θέματα εμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο Γιούνκερ είπε ότι οι Αμερικανοί «γυρνούν την πλάτη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ευθύνεται για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις εκ μέρους της ομάδας των κρατών-μελών.

Οι Αμερικανοί, είπε ο Γιούνκερ, «Λένε: Δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε μαζί σας ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά» και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβούν ατομικές (εμπορικές) συμφωνίες μεταξύ των Αμερικανών και μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών».

Ο Γιούνκερ είπε πως είχε εκφράσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τις ανησυχίες του για τη στάση προστατευτισμού που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον.

«Δεν νομίζω ότι (προμηνύει κάτι) καλό η εξέλιξη όπου στο μέλλον θα κάνουμε περισσότερα με την Κίνα από ό,τι με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, «αυτή θα είναι λάθος κατεύθυνση, πιστεύω. Αλλά δεν μπορώ να το εμποδίσω από το να συμβεί».

«Έχουμε εξηγήσει στον κύριο Τραμπ ότι δεν είναι καλό για τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή οικονομική ζωή. Αλλά εκείνος αυτό θέλει. Είμαι εναντίον αυτής της ιδέας, αλλά εκείνον δεν τον ενδιαφέρει καθόλου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.