Skip to main content

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης

Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει προληπτικά μέτρα, διεμήνυσε την Tετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς σχετικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, δύο ημέρες πριν από το νέο Eurogroup για την χώρα μας.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI και στο euro2day.gr ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ΔΝΤ και στις σχέσεις του με την Κομισιόν, εκφράζοντας την άποψή του ότι το Ταμείο δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.

Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί και ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά όπως τόνισε, «δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το Ταμείο πάση θυσία».

«Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων», είπε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του και σημείωσε πως η χώρα μας δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Όπως τόνισε, αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν και θα την εξετάσει σοβαρά «μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

Ο κ. Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά εμεφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογράμμισε ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». Οκ. Γιούνκερ διαμήνυσε επίσης ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

Όμως, απέκλεισε το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και ανέφερε ότι η επιλογή για «automatic reprofiling» θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Τέλος, παραδέχθηκε ακόμη πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.