Skip to main content

Γιούνκερ: Πιο ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη για το 2025

Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025, είπε ο Γιούνκερ.

«Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το όραμά του για την αναγέννηση της Ε.Ε..

Ακόμη, τόνισε ότι «είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπογράμμισε ότι δεν θέλει ούτε Κοινοβούλιο ούτε ειδικό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη (και για τα 19 μέλη της), αντίθετα με τον κ. Μακρόν, ο οποίος είχε υποσχεθεί αυτές τις αλλαγές ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία και τις επανέλαβε στην ομιλία του στην Πνύκα, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να συγχωνευθεί η θέση του προέδρου του Eurogroup με αυτό του αντιπροέδρου της Κομισιόν: αυτός θα γίνει και Επίτροπος Οικονομίας. «Αυτός ο ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας  και Οικονομικών», είπε ο Γιούνκερ, «θα μπορούσε επίσης να τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) -του ταμείου που δημιουργήθηκε το 2012, εν μέσω κρίσης χρέους στην ΕΕ, για να βοηθηθεί η Ελλάδα που κινδύευε με πτώχευση».

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη συμβολή της Ιταλίας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό λέγοντας πως η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης. Ο ίδιος συνεχάρη τη χώρα για την επιμονή και τη γενναιοδωρία της στο ζήτημα αυτό.

Μεταξύ άλλων, ο Γιούνκερ δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία και διατύπωσε την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εστίασε και στην ανάγκη η Ε.Ε. να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

Επίσης, προανήγγειλε τη θέσπιση λεπτομερούς ελέγχου για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της Ε.Ε..