Skip to main content

Γκαλερίστας μια ζωή ο Α. Σπηλιωτόπουλος-Παρουσιάζει τους θησαυρούς του

Η έκθεση πραγματοποιείται στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 15 Ιανουαρίου, στις 19.30.

Δευτέρα εγκαινιάζεται η έκθεση των έργων τέχνης της προσωπικής συλλογής ένός Θεσσαλονικού που ασχολείται με την τέχνη και τις γκαλερί για περισσότερα από 60 χρόνια.

Ο λόγος για τον Ανδρέα Σπηλιωτόπουλου η προσωπική συλλογή του οποίου αριθμεί περισσότερα από 100 έργα τέχνης Ελλήνων κυρίως καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων κάποιοι εκ των διασημότερων ζωγράφων όπως οι Γκίκας, Τσαρούχης, Γύζης, Θεόφιλος, Παρθένης, Απέργης, και Σαχίνης.

Η έκθεση πραγματοποιείται στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 15 Ιανουαρίου, στις 19.30.

Ο Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος στη voria.gr

Η πρώτη επαφή του κ. Σπηλιωτόπουλου με την τέχνη ήταν στα 14 του χρόνια όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο κατάστημα των αδερφών της μητέρας «Καλές Τέχνες» που βρισκόταν στην Τσιμισκή, απέναντι από τον Φλόκα, και εμπορευόταν κορνίζες και έργα γλυπτικής.

Στα 30 του περίπου χρόνια, το 1967, ανοίγει την πρώτη του γκαλερί, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 113. Μετά από λίγα χρονιά, δημιουργεί τη δεύτερη γκαλερί στην Αγ. Σοφίας και έπετια την τρίτη του στην Παύλου Μελά . Παράλληλα τη δεκαετία του '80 δημιουργεί και δύο γκαλερί στην Αθήνα.

«Η τέχνη είναι έρωτας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δηλώνει ότι αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην τέχνη. Στα εξήντα αυτά χρόνια που ασχολείται έχει δει χιλιάδες έργα και αδιάκοπα παρακολουθούσε όλες τις εξελίξεις γύρω από την τέχνη, επισκεπτόμενος γκαλερί, μουσεία αλλά και γνωρίζοντας καλλιτέχνες. Πλέον είναι καλός φίλος με κάποιους από αυτούς ενώ έχει προωθήσει και πολλούς που εκτίμησε τα έργα τους από τα πρώτα τους βήματα.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από τα έργα της προσωπικής του συλλογής φέρουν προσωπικές αφιερώσεις προς τον κάτοχο τους. 

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρει ότι οι Θεσσαλονίκεις παλαιότερα αγόραζαν αρκετά έργα τέχνης, όμως λόγω κρίσης αυτό έχει «κοπάσει». Πλέον ο ίδιος έχει διατηρήσει μια μόνο γκαλερί στη Βασιλίσσης Όλγας 2 και ένα κατάστημα με σπάνιους καθρέφτες και έπιπλα στην Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Συμβουλεύοντας όποιον θέλει να αγοράσει ένα έργο τέχνης, υποστηρίζει πως «ωραίο είναι αυτού που σου αρέσει». «Το έργο τέχνης πρέπει να το ερωτεύεσαι, πρέπει να σε τραβάει. Όπως μια γυναίκα! Πρέπει να το βλέπεις και να ξεκουράζεσαι» σημειώνει ακόμα ο ίδιος, προσθέτοντας πως θέλει χρόνο η αγορά ενός πίνακα καθώς αποτελεί μια επένδυση.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου (δείτε εδώ).