Skip to main content

Γκάμπριελ - Σταϊνμάγερ κατά της «ψευδολύσης» εξόδου από Σένγκεν

Απορρίπτουν τα αιτήματα για πλήρη απομόνωση της Ευρώπης και ζητούν βελτίωση του ελέγχου της προσφυγικής κίνησης και τη μείωση του αριθμού προσφύγων

Για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της στάσης κάποιων χωρών στην προσφυγική κρίση προειδοποιούν ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και χαρακτηρίζουν «ψευδολύση» ενδεχόμενο αποκλεισμό μιας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ικανή για δράση και ικανή για δυναμικές κοινές λύσεις», αναφέρουν σε επιστολή τους και συμπληρώνουν ότι η Ε.Ε. βρίσκεται ενώπιον της μάλλον μεγαλύτερης πρόκλησης της ιστορίας της.

Απορρίπτουν τα αιτήματα για πλήρη απομόνωση της Ευρώπης και ζητούν την βελτίωση του ελέγχου της προσφυγικής κίνησης και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ομολογούν, για να προσθέσουν: «Χρειαζόμαστε περισσότερη ειλικρίνεια στη συζήτηση. Σε αυτή την ειλικρίνεια περιλαμβάνεται και το ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Μια επίσημη αποβολή ενός κράτους-μέλους από την Ζώνη Σένγκεν ή ένας de facto αποκλεισμός είναι ψευδολύσεις που δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή συζήτηση».

«Δεν μπορείς έτσι απλά να καθορίσεις εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης χωρίς να λάβεις υπ´ όψιν τα κράτη-μέλη που τα αφορά (...) Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνο να απαιτεί, αλλά πρέπει και να βοηθά. Ειδικά στην φύλαξη των συνόρων είναι απαραίτητη επιπλέον στήριξη - υλική, οικονομική και σε προσωπικό», επισημαίνουν.

Στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επισημαίνουν, πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε «να καταστεί δυνατός ένας καλύτερος έλεγχος και μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών (...) Τέτοια μέτρα πρεπει να συμφωνηθούν από κοινού και δεν πρέπει να στρέφονται μονομερώς εναντίον ενός κράτους-μέλους», χωρίς όμως αυτό να συμβεί σε βάρος των γειτόνων, αλλά υπηρετώντας την αποκατάσταση της τάξης στα σύνορα και την καλύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων.

Οι κ. Γκάμπριελ και Σταϊνμάγερ ζητούν να μειωθεί «αισθητά και άμεσα» ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διελεύσεων από την Τουρκία. «Για αυτό περιμένουμε η Τουρκία να δράσει συνολικά εναντίον των διακινητών στην τουρκική ενδοχώρα, οι οποίοι δρουν εν μέρει ελεύθερα», σημειώνουν.