Skip to main content

Γκάμπριελ: Λιγότερο πιθανή παρά ποτέ η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να απαντήσει ανάλογα στις αιχμές του Ερντογάν.

Λιγότερο πιθανή παρά ποτέ είναι σήμερα η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άγκυρα.

«Σήμερα η Τουρκία είναι αναμφίβολα μακρύτερα από ποτέ από το να γίνει μέλος της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, στον απόηχο των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος παρομοίασε τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας με τους Ναζί.

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, θα μπορούσε να βασίζεται στο μοντέλο της ξεχωριστής σχέσης που θα πρέπει να οικοδομηθεί με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Με την Τουρκία να οδεύει προς το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, όπου οι πολίτες καλούνται να εγκρίνουν συνταγματικές αλλαγές που θα δώσουν τεράστια εκτελεστική εξουσία προεδρικό θώκο, ο κ. Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να απαντήσει ανάλογα στις αιχμές του Ερντογάν, καθώς θα του έδινε τον «μπαμπούλα που χρειάζεται στην εκστρατεία του».

Υποστήριξε ωστόσο πως η Γερμανία θα μπορούσε να απαγορεύσει σε τούρκους πολιτικούς να συμμετέχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις σε γερμανικό έδαφος, εφόσον δεν τηρούν τη γερμανική νομοθεσία. «Όποιος υπερβεί αυτές τις γραμμές δεν μπορεί να περιμένει ότι θα του επιτρέψουμε να προωθεί τις πολιτικές του ιδέες εδώ».

Ακόμη, εκτίμησε ότι με τη συμπεριφορά του ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια μέρους της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, που δεν νιώθει ότι έχει απορροφηθεί από το κοινωνικό σύνολο.