Skip to main content

Γκάμπριελ: «Ναι» στον μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία

Εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ευρώπη θα πρέπει να καθορίσουμε τα συμφέροντά μας σαφέστερα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι με μια αδύναμη Ευρώπη χάνουμε τον αγώνα για τις αξίες και την επιρροή μας. Γι αυτό τάσσομαι υπέρ της μεταρρύθμισης και της προώθησης της Ευρώπης», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κεντρικό θέμα μιας δυνητικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και ο κ. Γκάμπριελ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους προεδρίας Τραμπ, εξήγησε την προτίμησή του στο "Ναι" λίγο πριν το έκτακτο συνέδριο του κόμματός του για την ψήφιση ή μη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκρατες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού: "Υπενθυμίζω στους συντρόφους μου την τεταμένη διεθνή κατάσταση: Οι ΗΠΑ απομακρύνονται συνεχώς από την διεθνή συνεργασία και οι πολυμερείς συνεργασίες ηχούν παράδοξες. Οι απαιτήσεις των καιρών, λόγω του "Πρώτα-η- Αμερική" προέδρου, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια ικανή να λειτουργήσει Γερμανία σε συνεργασία με την Γαλλία. Εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε (την Ευρώπη) θα πρέπει να καθορίσουμε τα συμφέροντά μας σαφέστερα και να τα υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Απλούστατα δεν επιθυμώ να είναι η Ευρώπη μόνο ένα μικρό ψάρι σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες", τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ,