Skip to main content

Γκουρία: Μία σειρά από μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να καρποφορούν

Μετά από 2 χρόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση έχουν γίνει βήματα σε σειρά θεμάτων, όπως στην ανταγωνιστικότητα και στην παιδεία, είπε ο γγ του ΟΟΣΑ

Mία σειρά μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση αρχίζουν να καρποφορούν καθώς η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να ανακάμπτει, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός «είναι έτοιμος να προσφέρει τεχνική υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη και σε άλλους τομείς στο μέλλον».

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο κ. Γκουρία εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς μετά από δυο χρόνια συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση έχουν γίνει βήματα σε μια σειρά θεμάτων, όπως στην ανταγωνιστικότητα και στην παιδεία. «Η Ελλάδα και ο ΟΟΣΑ ξεκίνησαν μία στρατηγική σύμπραξη το 2015 για να συνεργασθούν επί σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα, έχουμε συνεργασθεί στους τομείς της εκπαίδευσης, του ανταγωνισμού και κατά της διαφθοράς. Το 2016 εκδώσαμε αξιολόγηση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι μέχρι τον Μάρτιο 2018, όλες οι συστάσεις που προωθήθηκαν από την αξιολόγηση εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση. Επιπλέον, πρόσφατα εκδώσαμε μία εις βάθος μελέτη για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας 'Εκπαίδευση για ένα Λαμπρό Μέλλον της Ελλάδας'. Αυτό ήταν το επιστέγασμα διετούς συνεργασίας που εστίασε σε πολλούς τομείς της εκπαίδευσης και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως είναι η εκπαιδευτική δαπάνη, η πρόσληψη εκπαιδευτικών και η αντιμετώπιση της σκιώδους εκπαίδευσης» σημειώνει.

Ερωτηθείς για την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς ο κ. Γκουρία τονίζει ότι πλέον επανεξετάζονται τα παραδοσιακά μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και πλέον τίθεται στο επίκεντρο η ευημερία τον ανθρώπων.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας, ο γ.γ. του ΟΟΣΑ τονίζει ότι η τελευταία Οικονομική Έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα περιλαμβάνει ειδικές προτάσεις πολιτικής για μία ανάπτυξη για όλους, αλλά συγχρόνως με τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της υποστήριξης της απασχόλησης. «Αυτές οι πολιτικές θα συμβάλουν στην πιο δίκαιη κατανομή των κερδών από την ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως με τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της υποστήριξης της απασχόλησης» δηλώνει.