Skip to main content

Γλίτωσε η παραγωγή της Χαλκιδικής από την δακοπροσβολή

Ενώ η παραγωγή ελαιολάδου δέχτηκε σημαντικό πλήγμα από την δακοπροσβολή, η καλή εκτέλεση της καταπολέμησης του δάκου έσωσε την παραγωγή της Χαλκιδικής

Μπορεί οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής να μην υπέστησαν ζημιές από το δάκο, δυστυχώς όμως η φετινή εθνική παραγωγή ελαιολάδου μετρά απώλειες περίπου 80.000 τόνων, λόγω δάκου.

Η δακοκτονία στη Χαλκιδική ξεκίνησε εγκαίρως και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, παρά την έντονη δακοπροσβολή που υπέστησαν άλλες περιοχές παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου της χώρας, όπως για παράδειγμα η Πελοπόννησος, όπως τονίζει ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκομιδή της ελιάς στη Χαλκιδική γίνεται νωρίτερα από τις άλλες περιοχές, λόγω καιρικών συνθηκών, οπότε ο δάκος δεν προλαβαίνει έτσι κι αλλιώς να αναπτυχθεί και να καταστρέψει καλλιέργειες.

Στην περιοχή μάλιστα έχει γίνει ήδη η προετοιμασία για το πρόγραμμα δακοκτονίας του επόμενου έτους, αφού όπως ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, θα διατεθούν 284.000 ευρώ γι' αυτό το σκοπό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Χαλκιδική υφίστανται 22.000 εκμεταλλεύσεις ελαιοκαλλιέργειας και περί τους 60.000 κατοίκους που ασχολούνται με αυτές, ενώ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 90 μονάδες μεταποίησης και εμπορίας, που δίνουν στο προϊόν την προστιθέμενη αξία που του αξίζει. «Συνολικά το 80% του πληθυσμού της Χαλκιδικής ασχολείται με την καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και γενικά ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ελιά. Για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017, προκειμένου να προστατευτεί το κρίσιμο αυτό προϊόν διατίθενται 284.000 ευρώ. Ευτυχώς δεν είχαμε το έντονο πρόβλημα των άλλων περιοχών. Αντιθέτως, η αντιμετώπιση του δάκου είναι αποτελεσματική στην περιοχή μας και φροντίζουμε ώστε να είμαστε εγκαίρως προετοιμασμένοι κάθε χρόνο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των παραγωγών. Κυρίαρχη θέση στην παραγωγή της Χαλκιδικής έχει η επιτραπέζια ελιά κι όχι το ελαιόλαδο, αφού η ποσότητα που παράγουμε είναι σχετικά μικρή, γύρω στους 7.000 τόνους», τόνισε ο κ. Παπάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα τη Χαλκιδική επισκέφτηκαν Βέλγοι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ιδιαίτερα της επιτραπέζιας ελιάς. Μεταξύ τους, μέλη μεγάλης εταιρίας, που προμηθεύει αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, τα οποία εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις ποσότητες ελιάς που προμηθεύονται από τη Χαλκιδική.

Επίσης, πριν από λίγες μέρες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής συμμετείχε στη γενική συνέλευση της ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς) και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργο, «η επιτραπέζια ελιά για την Χαλκιδική αποτελεί το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν αφού άλλωστε παράγουμε πάνω από το 50% της εθνικής παραγωγής. Είναι όμως και ένα προϊόν με μεγάλη σημασία και για την εθνική οικονομία αφού είναι από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα».

Στην υπόλοιπη χώρα πάντως, το πλήγμα στην παραγωγή ελαιολάδου είναι πολύ σημαντικό και επηρεάζει και την ίδια την εξαγωγική δραστηριότητα και την εθνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος υποστηρίζει πως «καθώς η ελαιοσυγκομιδή ολοκληρώνεται, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια 80.000 τόνων ελαιολάδου εξαιτίας του δάκου, που δεν αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί του να ξεφύγουν καθώς επίσης και λόγω μυκητολογικών προσβολών. Η ποσότητα αυτή είναι ίση με τις ετήσιες εξαγωγές της χώρας σε ελαιόλαδο ενώ η αξία που χάθηκε (για αγρότες και εξαγωγείς) ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας αυτή την περίοδο. Η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε τις υψηλές τιμές που εξασφαλίζει το προϊόν λόγω της μειωμένης Ιταλικής παραγωγής. Το ελληνικό λάδι που συνεχώς καταξιώνεται, που με την δουλειά που γίνεται στο θέμα του προσδιορισμού της περιεκτικότητας του σε φαινόλες το περιμένει ένα λαμπρό μέλλον, έχει ως πρώτο εχθρό την ανικανότητα και αδράνεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την αδιαφορία εκπροσώπων ελαιοπαραγωγικών ή γενικότερα αγροτικών νομών να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και όχι αυτά του "γυάλινου κόσμου" της τηλεόρασης. Από εκεί, από αυτή την αλλαγή πρέπει να ξεκινήσουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ δρ., Γιώργος Ντούτσιας, τόνισε ότι «φέτος επλήγησαν όλες οι περιοχές της χώρας από το δάκο. Η δακοπροσβολή ήταν μεγάλη κυρίως λόγω των καιρικών και κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν, αλλά και λόγω της πλημμελούς προσπάθειας αντιμετώπισης. Πλημμέλειες είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια και γενικώς σέρνεται μια τέτοια κατάσταση, που επιδεινώθηκε με την κρίση. Υπάρχουν Περιφέρειες, που έχουν φροντίσει εγκαίρως να κάνουν τους διαγωνισμούς για τις δακοκτονίες και αυτές δεν αντιμετώπισαν έντονο πρόβλημα. Αντιθέτως, πολλές άλλες Περιφέρειες αργοπόρησαν στα προγράμματα δακοκτονίας κι αυτό έφερε μεγάλα προβλήματα. Από τον Μάιο τα φάρμακα θα πρέπει να είναι στις αποθήκες, ώστε στους ψεκασμούς του Ιουνίου που είναι κρίσιμοι να μην έχουμε προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι διαγωνισμοί πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης δυστυχώς τα προβλεπόμενα κονδύλια για τη δακοκτονία μειώνονται και ειδικά για τους ανθρώπους που παρακολουθούν τις παγίδες. Αυτό σημαίνει ότι ο εντοπισμός των προβλημάτων δεν είναι έγκαιρος και οι επεμβάσεις δεν επαρκούν πολλές φορές, με αποτέλεσμα να μη γίνεται επαρκής καταπολέμηση. Σε δύσκολες χρονιές χρειάζονται πολλές επεμβάσεις, όμως τα χρήματα δεν υπάρχουν, διότι εμείς κινούμαστε πάντα σε οριακά χαμηλά επίπεδα προϋπολογισμών».

Αυτό που σώζει την Κεντρική Μακεδονία πάντως είναι η έγκαιρη διενέργεια των διαγωνισμών και η ετοιμότητα που δείχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.