Skip to main content

«Γνωρίζω τον Άλλον παίζοντας» στον πεζόδρομο Αγ. Σοφίας

Παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς είχαν την ευκαιρία να παίξουν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας πρόσφυγες και πολίτες.

Γέφυρες επικοινωνίας μέσα από το παιχνίδι στήθηκαν σήμερα μεταξύ προσφύγων και περαστικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων "Αλκυόνη" τιμώντας την 20η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, διοργάνωσε τη δράση στο δρόμο με τίτλο: "Γνωρίζω τον Άλλον παίζοντας" και δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που σταμάτησαν στα παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς, κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, που απλώθηκαν στο πεζόδρομο. Επρόκειτο για τη συνέχεια της συνεργασίας του Κέντρου με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και των δραστηριοτήτων του με τίτλο "Παιχνίδια του Κόσμου".

«Όταν μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον τότε λιγοστεύουμε φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, γιατί ο φόβος είναι αυτός που δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα κι αυτές τι συμπεριφορές κι αυτό κάνουμε εμείς μέσα από αυτές τις διοργανώσεις», δήλωσε η Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, Κοινωνιολόγος, υπεύθυνη πολιτιστικών και κοινωνικών ενταξιακών δράσεων του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων, «Αλκυόνη».

«Το κέντρο ημέρας προσφύγων στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τοπικού πληθυσμού και προσφύγων διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στις παγκόσμιες ημέρες μεγάλο ρόλο παίζει και η ευαισθητοποίηση του ίδιου του κόσμου, γιατί ο προσφυγικός πληθυσμός είναι εδώ στη Θεσσαλονίκη και το θετικό είναι το πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Θεωρήσαμε πολύ καλή συγκυρία να διοργανώσουμε τη δράση μαζί με το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας του ΑΠΘ μιας και το κέντρο μας στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ξεκίνησε μία συνεργασία ήδη από τον Απρίλιο, με πρόσφυγες που έρχονται στο κέντρο ημέρας προσφύγων», σημείωσε. 

«Τα παιχνίδια είναι ένα πολύ όμορφος τρόπος για να αφήνουμε πίσω οποιονδήποτε φόβο ή ανασφάλεια και δυσκολία μπορεί να έχουμε στην καθημερινότητά μας, είναι και ένας τρόπος να ξεχνάμε τις δυσκολίες της ζωής έστω για 1-2 ώρες», ανέφερε η ψυχολόγος του Κέντρου Μαριάννα Τσακίρη. 

Τα «Παιχνίδια του Κόσμου» είναι ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς, κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Η ιδέα ανήκει στη γαλλική οργάνωση "Kaloumba", η οποία από το 2002 ανακαλύπτει, κατασκευάζει και εκπαιδεύει φορείς και συλλογικότητες στην κατασκευή και την αξιοποίηση παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά, ενήλικες και άτομα κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο. "Τα παιδιά  αναζήτησαν παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς, τα κατασκεύασαν μόνα τους με ξύλινα  και ανακυκλώσιμα υλικά, πήραμε την τεχνοτροπία τα κατασκευάσαμε εμείς", διευκρίνισε η Κλεοπάτρα Σταματιάδου, από το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας του ΑΠΘ.