Skip to main content

Γραμμένος: 10 χρόνια Διεθνές Πανεπιστήμιο - Τα καινοτόμα προγράμματα

Με αφορμή τα 10 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του, ο καθηγητής και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του, κ. Γραμμένος μίλησε για το ίδρυμα.

Στους στρατηγικούς στόχους, στην πορεία, στην ιστορία και στα αποτελέσματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος αναφέρθηκε, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη λειτουργία των προγραμμάτων του, ο καθηγητής και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του, Κώστας Γραμμένος, σε ομιλία του, στο πανεπιστήμιο.

Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στους στρατηγικούς στόχους που είχαν τεθεί από την ίδρυση του πανεπιστημίου, όπως «αριστεία στην έρευνα και στην εκπαίδευση, φοιτητοκεντρικός χαρακτήρας, εξωστρέφεια, αμφίδρομη σχέση με την ευρύτερη κοινωνία και διασύνδεση με την ελληνική διασπορά». Υπογράμμισε ότι τα μηνύματα που στέλνει, με τη λειτουργία του, όπως «ενθουσιασμός για τη γνώση», ομαδικότητα και συνεργασία «καινοτομία» και «κουλτούρα ποιότητας» είναι εξαιρετικά σημαντικά και πρόσθεσε:

«Γιατί τι άλλο είναι η αριστεία; Πέστε μου, τι άλλο είναι η αριστεία αν δεν είναι αυτό. Το πώς περνάς σε αυτούς στους ανθρώπους, στους φοιτητές, αυτά τα μηνύματα, αν τα περνάς. Οι φοιτητές θα πάνε στην ευρύτερη κοινωνία. Αν, π.χ. τους περνάς το μήνυμα της καινοτομίας αυτή θα τη μεταδώσουν στις εταιρίες. Έτσι είναι το πανεπιστήμιο, πρέπει να πετυχαίνει, να έχει επίδραση στην ευρύτερη κοινωνία».

Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε στις προσπάθειες από το 2006 για την ίδρυση του πανεπιστημίου - που ήταν το πρώτο ξενόγλωσσο στη χώρα και παρείχε μεταπτυχιακή εκπαίδευση - και κυρίως στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επεδίωξε την ίδρυσή του και μερίμνησε για την απρόσκοπτη λειτουργία του κατά τα πρώτα χρόνια, αλλά και η τότε υπουργός Μαριέτα Γιαννάκου. Υπογράμμισε, ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΔΠΕ «ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και από τη μείζονα αντιπολίτευση». Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, με μίσθωση των δύο κτιρίων της ΠΑΣΕΓΕΣ, στα οποία και στεγάζεται μέχρι σήμερα. Αρχικά, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Μετά από το 2015 οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται από «ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κονδύλια από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οικονομική συμμετοχή των φοιτητών, έσοδα από ιδιωτικές χορηγίες και έσοδα από χρηματοδοτούμενα έργα». Τον Δεκέμβριο του 2015 το Διεθνές Πανεπιστήμιο κρίθηκε από εξωτερική αξιολόγηση, ως «'Αξιο Θετικής Μνείας».

«Στις 9 Ιουνίου 2016, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, παραχώρησε τη χρήση των δύο κτηρίων και του αγροκτήματος για εικοσιπέντε έτη, με δυνατότητα ανανέωσης» επεσήμανε ο κ. Γραμμένος.

Το συνολικό προσωπικό του πανεπιστημίου αριθμεί 68 άτομα, οι αλλοδαποί διδάσκοντες είναι το 15%, οι Έλληνες διδάσκοντες από το εξωτερικό είναι το 22%. «Εχουν περάσει την κουλτούρα τους εδώ» είπε ο κ. Γραμμένος και πρόσθεσε: «Στη δεκαετία της λειτουργίας του, το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου έκανε πάνω από διακόσιες πενήντα επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διάφορους τομείς έρευνας και υπήρξαν περί τις χίλιες οκτακόσιες ετεροδημοσιεύσεις, καθώς και πολλές συνδημοσιεύσεις με πανεπιστήμια και επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου».

Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε και στα τρέχοντα προγράμματα του πανεπιστημίου.

«Φέτος, για πρώτη φορά, αρχίζουμε τα εξ' αποστάσεως προγράμματα» είπε ο κ. Γραμμένος, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον τομέα, το ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το «Βιώσιμη Γεωργία και Επιχειρήσεις» και το άλλο το «Βιοοικονομία, Βιοτεχνολογία και Δίκαιο». «Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα τέτοια προγράμματα, δεν υπάρχει αμφιβολία» είπε ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Ο κ. Γραμμένος χαρακτήρισε δύο ακόμη προγράμματα τα οποία τρέχουν το 2018 ως «καινοτόμα» και μοναδικά, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο». Το ένα πρόγραμμα έχει τίτλο: «Κλασσική αρχαιολογία και αρχαία ιστορία της Μακεδονίας» και το άλλο «Σπουδές στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, σημείωσε, ότι υπάρχει συνεργασία με το «Ίδρυμα Ωνάση», το οποίο χρηματοδοτεί με 170.000 ευρώ ετησίως, για τέσσερα χρόνια, τις θεματικές των δύο προγραμμάτων, για την Αρχαία Μακεδονία και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και μια ανασκαφή στο Νέο Ρύσιο. Επίσης, μέσα στο 2018, θα ξεκινήσει και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικουμενική Ορθόδοξη Θεολογία».

«Από το 2008 αρχίσαμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Έχουμε προγράμματα καινοτόμα και προγράμματα παραδοσιακά, υψηλού επιπέδου» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε, τέλος, σε εξωστρεφείς δράσεις του πανεπιστημίου, όπως στην ίδρυση συμβουλευτικής επιτροπής, στην πτυχιακή εργασία σε συνεργασία με επιχειρήσεις, σε θερινά σχολεία, συνέδρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις ερευνητικών δημοσιεύσεων, συνεργασία με διεθνή καταξιωμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα από τον Καναδά και τη Γερμανία, προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, συμμετοχή σε διαγωνισμούς, συνεργασίες για συνδημοσιεύσεις με ιδρύματα από διάφορες χώρες, κ.α.