Skip to main content

Guardian: «Νιώθεις τυχερός, αλητάκο;», είπε το ΔΝΤ στον Τσίπρα

Έχουν φτάσει στα όρια τους βλέποντας τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται λες και κρατάει ένα 44άρι απειλώντας πως θα τραβήξει τη σκανδάλη, τονίζει ο Guardian

Με την ατάκα του πασίγνωστου κινηματογραφικού χαρακτήρα Dirty Harry, τον οποίο υποδύθηκε ο Κλιν Ίστγουντ, παραλληλίζει σήμερα ο Guardian την κίνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποχωρήσει από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μία ερώτηση. Νιώθεις τυχερός; Λοιπόν, είσαι αλητάκο;», ήταν η αείμνηστη ατάκα του Ίστγουντ στην ομώνυμη ταινία του 1971, με τη βρετανική εφημερίδα να επισημαίνει πως αυτό το σχόλιο ήρθε στο μυαλό όλων όταν το Ταμείο ανακοίνωσε τη λήξη της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.

«Το μήνυμα του ΔΝΤ ήταν σύντομο και σκληρό», υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Guardian και παράλληλα σημειώνει πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές της Ελλάδας με τους πιστωτές της ενώ δεν υπήρξε καμία πρόοδος στον περιορισμό τους τονίζοντας μάλιστα πως οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά από μία συμφωνία.  

Υπογραμμίζει, δε, ότι ενώ αυτή την εβδομάδα οι συζητήσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας ήταν κοντά η αισιοδοξία χάθηκε με τα νέα που ήρθαν από την Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ δείχνει να έφτασε στα όριά του τόσο με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου όσο και με την απροθυμία της να παραβεί τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές σε συντάξεις και εργασιακά, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Έτσι τώρα το ΔΝΤ στρέφει το όπλο στο κεφάλι του Τσίπρα. Πρόκειται για μία καθοριστική στιγμή αφού οι δανειστές δίνουν τελεσίγραφο στην Αθήνα - take it or leave it- και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το εννοεί», προσθέτει.

Μέχρι τώρα, σημειώνει ο Guardian, η Αθήνα θεωρούσε πως η τρόικα -ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή- μπλοφάρει. Η εκτίμησή ήταν πως υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη για... παζάρια, που θα φέρουν μία καλύτερη συμφωνία η οποία θα αποτρέψει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ζητούν οι δανειστές ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που θα δώσουν.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα η Αθήνα έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν θα την οδηγήσει εκτός ευρώ μιας και αυτό θα ήταν εμπόδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πίστεψε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συμβιβαστεί υπό τον φόβο ότι ένα Grexit θα έσπρωχνε τον Τσίπρα στην «αγκαλιά» του Πούτιν. Τέλος υπήρχε η πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνταν ήταν λανθασμένες και θα προκαλούσαν περισσότερο πόνο σε ένα πληθυσμό που ήδη έχει υποφέρει πολλά.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ να σημειώνει πως δαπανά το 10% του ΑΕΠ της σε συντάξεις, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 2%. Επιπροσθέτως, ξέρουν πως η Ελλάδα δεν έχει άλλα χρήματα και επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ.

«Έχουν φτάσει στα όρια τους βλέποντας τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται λες και κρατάει ένα 44άρι απειλώντας πως θα τραβήξει τη σκανδάλη», καταλήγει το δημοσίευμα.