Skip to main content

ΒΙΚΟΣ: Επενδύσεις, εξαγορές και ανάπτυξη στη Νότια Ελλάδα το 2018

Αυξημένες πωλήσεις για την Ηπειρωτική Βιομηχανία, που ολοκληρώνει φέτος επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ. Στα Lidl το πρώτο PL φυσικό μεταλλικό νερό.

Eπενδύσεις 25 εκατ. ευρώ ολοκληρώνει στα τρία εργοστάσιά της, στον νομό Ιωαννίνων,  η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. μέσα στο 2018, ενώ επίσης στη φετινή χρονιά, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων αποκτά και το υπόλοιπο 30% της ΝΑΤΟΥΡΑ Eμφιαλωτική, στους Καλιάνους Κορινθίας, με σκοπό τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της στη νότιο και νησιωτική Ελλάδα.

Η ΒΙΚΟΣ, προμηθεύτρια και του αμερικανικού στρατού,  σε αυτά τα 27 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1990, πέτυχε μία σημαντική και κυρίως αδιάλειπτη ανάπτυξη, που σε ένα σημαντικό βαθμό οφείλεται στη μακρά συνεργασία με τη Lidl Hellas, τόσο στα εμφιαλωμένα νερά όσο και στα αναψυκτικά private label. 

Όπως μάλιστα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΚΟΣ κ. Πέτρος Σεπετάς, η συμφωνία τιμής που έγινε με τον Όμιλο Lidl το 2005, ήταν αυτή που συνέβαλε στο να ληφθεί η απόφαση και να επενδυθούν 17 εκατ. για τη δημιουργία του δευτέρου εργοστασίου, των αναψυκτικών, στο Καλπάκι. Σήμερα οι επενδύσεις στο Καλπάκι έχουν φτάσει στα 45 εκατ., ενώ επιπλέον περίπου 60 εκατ. έχουν επενδυθεί στο εργοστάσιο της Περιβλέπτου και άλλα περίπου 25 εκατομμύρια, στο εργοστάσιο προπλασμάτων φιαλών και πωμάτων, στην PETCOM Plastics, στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Η ΒΙΚΟΣ, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμφιαλωμένου νερού Private Label, με δυνατούς πελάτες τη Lidl, τον Σκλαβενίτη και τη ΜΕΤRΟ, εχθές, στο εργοστάσιο της Περιβλέπτου, παρουσίασε και το πρώτο PL φυσικό μεταλλικό νερό που παράγεται για λιανεμπορική αλυσίδα, το ‘saguaro’ της Lidl, το οποίο σε αστραπιαίες ταχύτητες εμφιαλώνεται σε μία από τις δύο υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής που τοποθετήθηκαν με το τελευταίο επενδυτικό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, μηχανές που παράγουν 81.000 φιάλες νερού και αναψυκτικών, την ώρα. Σημειώνεται ότι η ΒΙΚΟΣ ήδη παράγει επιτραπέζιο νερό για τη Lidl, το ανθρακούχο φυσικό μεταλλινό νερό saguaro και τα αναψυκτικά freeway.

Στην παρουσίαση του ‘saguaro’ φυσικό μεταλλικό νερό, παρόντες από πλευράς Lidl ήταν η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας κα. Βασιλική Αδαμίδου και ο υπεύθυνος  Προμηθειών – Αγορών κ. Κωνσταντίνος Βλάχος. Τη ΒΙΚΟΣ, μία οικογενειακή επιχείρηση, επίσης εκπροσώπησαν η γενική διευθύντρια και αναπληρώτρια διεθύνουσα σύμβουλος κ. Ελένη Θεοχάρη και ο διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς.

Η ΒΙΚΟΣ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει συνολικές παραγωγικές επενδύσεις της τάξης των 130 εκατ. ευρώ σε τιμές αγοράς, που της δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης διείσδυσης στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών. Σημειωτέον ότι το 2017 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε στα 70,7 εκατ. ευρώ, από 67,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Στο συνολικό τζίρο το 60% αφορά πωλήσεις χονδρικής  και το υπόλοιπο 40% , το λιανεμπόριο.

Παράλληλα με τις επενδύσεις στα τρία εργοστάσια στο νομό Ιωαννίνων – με το υλοποιούμενο επενδυτικό έγινε προμήθεια μηχανημάτων και για την PETCOM Plastics- η ΒΙΚΟΣ επεκτείνει κατά 5.000 τ.μ. το παραγωγικό συγκρότημα τους Καλιάνους Κορινθίας, ενώ θα ενισχύσει με πρόσθετη γραμμή παραγωγής την δυναμικότητά του. Στόχος είναι, επιτυγχάνοντας μείωση του μεταφορικού κόστους, να μπει με ανταγωνιστικότερες τιμές στις αγορές των νησιών και της νότιας Ελλάδας. Η ΝΑΤΟΥΡΑ παράγει το φυσικό μεταλλικό νερό «υάς» και το επιτραπέζιο «Ίρις».

Σε ό,τι αφορά στα αναψυκτικά, τα μόνα με φυσικό μεταλλικό νερό, η ΒΙΚΟΣ έχει μερίδιο 3% στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ενώ είναι πιο δυνατή στη βόρειο Ελλάδα, άλλωστε η Εταιρεία, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων της, επιτυγχάνει τις υψηλότερες πωλήσεις σε Μακεδονία και Θράκη.

Το 2017 ήταν και η χρονιά που η ΒΙΚΟΣ λανσάρισε στην αγορά την Biκος Cola με γλυκαντικό τη στέβια, ένα αναψυκτικό που διαγράφει πολύ ικανοποιητική πορεία, αφού μέσα σε ένα εξάμηνο πήρε μερίδιο 1,5%. Επίσης, με στέβια έχουν βγει στην αγορά η πορτοκαλάδα αλλά και η λεμονάδα της ΒΙΚΟΣ.

Με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση του ευαίσθητου φυσικού αγαθού που λέγεται νερό, η ΒΙΚΟΣ δημιούργησε στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων την PETCOM Plastics, μία υπερσύγχρονη βιομηχανία παραγωγής πλαστικών προπλασμάτων φιαλών και πωμάτων, που εφοδιάζει τη ΒΙΚΟΣ αλλά και πραγματοποιεί πωλήσεις προς τρίτους, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η PETCOM Plastics, παράγει περί τα 700 εκατομμύρια προπλάσματα φιαλών και περίπου 900 εκατομμύρια και πλέον πώματα. Πραγματοποιεί εξαγωγές σε Ισραήλ και Κύπρο ενώ στο εσωτερικό της χώρας τροφοδοτεί εταιρείες όπως η ΔΕΛΤΑ, η ΟΛΥΜΠΟΣ, η γαλακτοβιομηχανία ΚΟΥΚΑΚΗ, η 3 E και άλλες.