Skip to main content

H S&P ετοιμάζει ευχάριστη έκπληξη για την ελληνική οικονομία

Στο τέλος του Ιουλίου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο - Ποια η στάση της ελληνικής πλευράς και των τραπεζών

Η είδηση έρχεται από το Λονδίνο και είναι κατηγορηματική: Τέλη Ιουλίου θα ανακοινώσει τη δική της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία η S&P. Δηλαδή, ο άλλος μεγάλος οίκος αξιολόγησης, της γνωστής «αγίας τριάδας».

Αν την αναβαθμίσει, όπως έκανε πρόσφατα η Moody's, τότε το γεγονός δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως «αφορμή» για να βγει η Ελλάδα στις αγορές με μια νέα ομολογιακή έκδοση λίγες μέρες μετά. Ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση των δανειστών και χωρίς την κάλυψη της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς, προφανώς, δεν θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το γνωστί σε όλους πλέον QE.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, ετοιμάζεται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη δοθεί εντολή, για να προετοιμάζονται, στις τράπεζες (ελληνικές και ξένες) που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι της έκδοσης.

Πάντως, για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι καμία έκδοση δεν πρόκειται να γίνει, αν το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δεν πέσει κάτω κι από το 5,0%. Εκεί διαμόρφωσε τον πήχη το «ομόλογο Σαμαρά», του 2014. Από εκεί και κάτω, όλα γίνονται. Αλλά μια καλή βαθμολόγηση μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό το επίπεδο, καθώς το επιτόκιο σήμερα κυμαίνεται πέριξ του 5%.