Skip to main content

H Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για τη δική της «λευκή νύχτα»

O ΕΣΘ προγραμματίζει, με την ευκαιρία της Agrotica, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 11 ή τις 12 το βράδυ το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Κάλιο αργά, παρά αργότερα! Τη δική της λευκή νύχτα ετοιμάζεται να ζήσει για πρώτη φορά η αγορά της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου. Με αφορμή την αγροτική έκθεση Agrotica που διοργανώνει η ΔΕΘ - Helexpo, στην οποία οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 125.000 άτομα, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Στην πραγματικότητα επιδιώκει την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 ή τις 12 το βράδυ εκείνου του Σαββάτου, ημέρα κατά την οποία το επίσημο ωράριο ολοκληρώνεται στις 6.

Με δεδομένο ότι οι πύλες της Agrotica κλείνουν στις 7.30 οι ιθύνοντες του Συλλόγου εκτιμούν ότι για να πετύχουν το στόχο τους η αγορά θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για τέσσερις ή πέντε ώρες μετά το κλείσιμο της έκθεσης, ώστε όσοι εργάζονται ή επισκέπτονται την Agrotica να έχουν την άνεση να ψωνίσουν αμέσως μετά. Εκείνο που επίσης επιδιώκει ο ΕΣΘ και ο πρόεδρος Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος εργάζεται ήδη με το επιτελείο του για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών, είναι οι έμποροι να προσφέρουν για το συγκεκριμένο τετράωρο ή πεντάωρο ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές που παρέχουν λόγω του ότι βρισκόμαστε σε εκπτωτική περίοδο. Για παράδειγμα από 50% να φτάσουν στο 60% ή 70%. Ο κ. Φιλιππίδης προτείνει στους συναδέλφους του, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει σχετική επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να εκφράσουν την άποψη τους, προκειμένου στο Δ.Σ. του ΕΣΘ την προσεχή Τετάρτη να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το event θα ονομαστεί «Thessaloniki Farm», προς τιμήν της Agrotica, ενώ πέρα από τα ανοιχτά μαγαζιά και τις καλύτερες τιμές ο ΕΣΘ προγραμματίζει διάφορα χάπενινγκς, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πανηγυρικής και εορταστικής ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα σε τέσσερα σημεία του κέντρου θα υπάρχει ζωντανή μουσική και προσφορά φαγητών και γλυκών με χρώμα και άρωμα Θεσσαλονίκης (φασολάδα, χοιρινό με χόρτα, σιροπιαστά  κ.λπ.). Επίσης, συγκρότημα κρουστών θα γυρίζει στους δρόμους της πόλης εκείνες τις ώρες διαφημίζοντας το «Thessaloniki Farm».   

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υλοποιηθεί η ιδέα και η πρωτοβουλία του ΕΣΘ χρειάζονται διάφορες άδειες από την Περιφέρεια και το δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίες εκτιμάται ως βέβαιο ότι θα εκδοθούν, όπως έχει συμβεί σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια (Ρόδος, Ίλιον κ.α.). Επίσης, αντιδράσεις ενδεχομένως να υπάρξουν και από την πλευρά των εμποροϋπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φιλιππίδης φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει υπέρ του τοπικού εμπορίου τη μεγάλη επισκεψιμότητα της Agrotica, στην οποία παρευρίσκονται οι ενασχολούμενοι με την αγροτική οικονομία από όλη την Ελλάδα. Όπως έχει πει σε συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΕΣΘ ακόμη κι αν για κάποιον ή για κάποιους λόγους η υπόθεση του Σαββατόβραδου 30 Ιανουαρίου «κολλήσει» και δεν πραγματοποιηθεί, είναι αποφασισμένος να ζητήσει από την Περιφέρεια να ανοίξει η αγορά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κάτι που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Όπως φαίνεται, πάντως, η ηγεσία των εμπόρων της Θεσσαλονίκης συνειδητοποιεί καθημερινά όλο και περισσότερο ότι η αγορά χρειάζεται στήριξη για να πάει καλά. Δεν αρκούν τα προϊόντα και οι τιμές, που οι καταναλωτές θεωρούν δεδομένα. Σε μια εποχή κρίσης και οικονομικής καχεξίας οι πάντες αντιμετωπίζουν τη βόλτα στην αγορά σαν διασκέδαση και όχι μόνο σαν καταναλωτική ανάγκη.

Επομένως θέλουν κίνητρα για να κινηθούν εντονότερα κι επομένως να τους ανοίξει ακόμη περισσότερο η όρεξη για κατανάλωση. Επίσης, ο εμπορικός κόσμος της πόλης οφείλει να αξιο0ποιήσει τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που φθάνουν στη Θεσσαλονίκη με διάφορες αφορμές, όπως είναι μια μεγάλη εκθεσιακή διοργάνωση. Με αυτό το δεδομένο και αναλόγως της ανταπόκρισης που θα έχει το Thessaloniki Farm –πρόκειται για ονομασία εργασίας εντός του ΕΣΘ, που δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί οριστικά, αλλά μπορεί και να αλλάξει- το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες ιδέες και άλλες πρωτοβουλίες, όχι μόνο από τον ΕΣΘ, αλλά και από άλλους φορείς της αγοράς.