Skip to main content

Handelsblatt: Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα

Πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών λίγες μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές εξαιτίας πιθανής συμμετοχής των Φιλελεύθερων στη νέα κυβέρνηση

«Στις γερμανικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ενισχύθηκαν κυρίως κόμματα που επιδιώκουν περιορισμό της επιρροής της ΕΕ στο Βερολίνο: Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «στο FDP προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς της Α. Μέρκελ με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Σε περίπτωση που στο Βερολίνο συγκυβερνήσουν Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολα. Διότι ήδη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Με αφορμή την πιθανότητα αυτή το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε χθες πτώση 1,7%.

Κίνδυνος ανόδου των spread ελληνικών ομολόγων

Ειδικοί αναμένουν ότι η σύσταση τετρακομματικής κυβέρνησης στο Βερολίνο θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό σε ευρωπαϊκά ζητήματα και θα έχει επιπτώσεις και στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Μαρκ Χέφελε «ενδέχεται να αυξηθούν τα spread των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας. Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Μπάουερ από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα M&G Investments εκτιμά ότι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ασκήσει επιρροή ως ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή στη νέα γερμανική βουλή στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή δεν αποκλείεται «η Α. Μέρκελ στην προσπάθειά της να πείσει ψηφοφόρους της που ψήφισαν AfD στις εκλογές, να ασπαστεί πιο συντηρητικές θέσεις και να "φρενάρει" τη διαδικασία ενίσχυσης της ΕΕ και των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον Β. Μπάουερ μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου δεν αποκλείεται να ασκήσει πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι οποίες θα επιφέρουν πιθανότατα άνοδο των spread, ομολόγων χωρών της ευρωκρίσης. Μέχρι στιγμής η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο δεν έχει επηρεάσει τα εν λόγω ομόλογα. Καταγράφεται ωστόσο μείωση της συναλλαγματική ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κάτω από τα 1,18 δολάρια, για πρώτη φορά εδώ και τεσσεράμισι εβδομάδες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένοταν για τους λόγους αυτούς η ομιλία Μακρόν χθες στη Σορβόννη. Ενώ πριν τις εκλογές θεωρούνταν σίγουρη η σύμπνοια Βερολίνου-Παρισιού σε ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια τετρακομματική γερμανική κυβέρνηση και ένα ισχυρό AfD στο κοινοβούλιο ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στη διαδικασία αυτή.

Handelsblatt / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle