Skip to main content

Hellenic Steel: Τρεις οι ενδιαφερόμενοι για τα πάγια της εταιρείας

Οι Ιταλοί της μητρικής ILVA επιδιώκουν την ακύρωση της διαδικασίας πώλησης της χαλυβουργίας και επιδιώκουν να την βγάλουν σε πτώχευση.

Τρεις προσφορές για την απόκτηση των "ασημικών" της Hellenic Steel κατατέθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της χαλυβουργίας, από υποψήφιους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της και να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο που είναι κλειστό από τον Δεκέμβριο του 2014.

Όμως εμπόδιο σε μία τέτοια πολύ θετική εξέλιξη μπαίνει η ίδια η μέτοχος, η ιταλική ILVA Commerciale, η οποία ως γνωστόν έχει περάσει στον έλεγχο του ιταλικού κράτους.

Οι κινήσεις της ΙLVA, που σημειωτέον έχει αναθέσει την εκκαθάριση σε άλλους εκκαθαριστές, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά σε όσους παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση της Hellenic Steel, για τους εξής δύο λόγους:

- Ο μέτοχος της ILVA και εν' όσο "έτρεχε" ο χρόνος για την πώληση, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί στις 14 Φεβρουαρίου αλλά τελικά η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 27 Μαρτίου.

- Οι Ιταλοί έκαναν δικαστική παρέμβαση για να ακυρωθεί η διαδικασία πώλησης της Hellenic Steel, αίτημα που απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Συνεπώς, επόμενο είναι, όπως τονίσθηκε στη Voria.gr, να δημιουργούνται απορίες και ερωτηματικά ως προς τους λόγους για τους οποίους οι Ιταλοί θέλουν να οδηγήσουν σε πτώχευση μία βιομηχανία που διαχρονικά ήταν ανταγωνιστική, υγιής και με προοπτική επιβίωσης, αφού τρεις υποψήφιοι επενδυτές έδειξαν να ενδιαφέρονται.

Η ελληνική θυγατρική, μία εξαγωγική μονάδα και μάλιστα με σύγχρονο εξοπλισμό, βρέθηκε σε αδιέξοδο εξ' αιτίας των προβλημάτων της μητρικής ενώ στις προσπάθειες πώλησης που είχαν γίνει από τους προηγούμενους εκκαθαριστές, δεν είχε βοηθήσει η αβεβαιότητα που οφειλόταν στην άσκημη και ασταθή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σε μία περίοδο μάλιστα που ο κλάδος του χάλυβα, διεθνώς, γνώριζε κρίση.

Όμως η Hellenic Steel ήταν μία εταιρεία υγιής και τα μόνα της ανοίγματα ήταν προς την μητρική και αφορούσαν την προμήθεια πρώτης ύλης. Επιπλέον, βρίσκεται σε κομβικό σημείο γεωγραφικά και παράγει προϊόντα ("πλατιά") για τα οποία υπάρχει ζήτηση και από την ελληνική βιομηχανία.

Να σημειωθεί ότι στην Hellenic Steel απασχολούνταν πριν σταματήσει η λειτουργία της περί τα 280-300 άτομα και οπωσδήποτε για μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, η επαναλειτουργία της χαλυβουργίας που ήταν και από τους πολύ καλούς πελάτες του ΟΛΘ, θα ήταν σημαντική.

Στο παρελθόν την Hellenic Steel είχαν επισκεφθεί και δείξει ενδιαφέρον ολλανδικό fund, Γερμανοί πιθανοί επενδυτές, αλλά και Κινέζοι. Δίχως να γνωρίζουμε ακόμη την ταυτότητα των τριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνόλου των παγίων στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού, οπωσδήποτε για την εταιρεία και την βορειοελλαδική οικονομία, η πώληση είναι το σενάριο που θα πρέπει να προτιμηθεί.