Skip to main content

HSBC: Δεν φθάνει μόνο το «πακέτο» για να πετύχει η Ελλάδα

Οι πιθανότητες χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας είναι πολύ μικρές κι ακόμη πιο απίθανη η επαλήθευση της κινδυνολογίας περί εξόδου από το Ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, εκτιμά ο Hea
Την εκτίμησή του ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για τη δημοσιονομική της προσαρμογή δεν είναι διασφαλισμένη μόνο και μόνο επειδή ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και το ΔΝΤ, εξέφρασε ο επικεφαλής διεθνών αγορών της HSBC Bank Plc.

«Το πακέτο των 110 δισ. ευρώ και η παρουσία του ΔΝΤ δεν αρκούν από μόνα τους για να πετύχουμε να κατεβάσουμε το έλλειμμα και το χρέος. Πρέπει να γίνουν ενέργειες και από την Ελλάδα», τόνισε ο Κωνσταντίνος Κάμαρης, σημειώνοντας, παράλληλα πως με τη διολίσθηση του ευρώ, σε σχέση με το δολάριο, θα ευνοηθούν οι εξαγωγές και ο τουρισμός μας.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η βρετανική τράπεζα, με κεντρικό θέμα «Ανακαλύπτοντας νέους δρόμους στον επενδυτικό χάρτη του σήμερα», ο κ. Κάμαρης υποστήριξε πως είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας και ακόμη πιο απίθανη η επαλήθευση της κινδυνολογίας περί εξόδου από το Ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.

Αναφερόμενος στην παρουσία της HSBC στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι το 2010 η λειτουργική της κερδοφορία θα είναι υψηλότερη από ό,τι πέρυσι, όμως έσπευσε να διευκρινίσει πως τα τελικά κέρδη θα εξαρτηθούν από το ύψος των προβλέψεων για επισφάλειες. «Όπως όλες οι άλλες τράπεζες στη χώρα έτσι κι εμείς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από την ύφεση, την οικονομική επιβράδυνση και το χαρτοφυλάκιο κρατικών τίτλων», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της HSBC από πέρυσι η διοίκηση αποφάσισε να ρίξει περισσότερο το βάρος της στρατηγικής της στην Premium τραπεζική και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χρυσή… σιγουριά

Αναλύοντας τις επενδυτικές επιλογές που μπορεί να έχει κάποιος μέσα στο ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο Senior Manager Customer Propositions της HSBC Bank Plc, Απόστολος Παπαναγιώτου, από το βήμα της εκδήλωσης εκτίμησε ότι όσο αμφισβητείται η ευρωζώνη και η κρίση εξαπλώνεται σε περισσότερα κράτη, η ζήτηση για χρυσό θα αυξάνει και μαζί και η τιμή του. Επακόλουθο της κρίσης, κατά τον ίδιο θα είναι κι η μεταφορά του κέντρου της οικονομικής δραστηριότητας από τις ανεπτυγμένες αγορές προς τις αναδυόμενες, με αιχμή τη Βραζιλία, την Κορέα, την Πολωνία και τη γειτονική Τουρκία.

Μιλώντας ειδικότερα για την περίπτωση του χρυσού, ο κ. Παπαναγιώτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τιμή του θα παραμείνει υψηλή εξαιτίας των εξελισσόμενων κρατικών ελλειμμάτων και της συνεχιζόμενης ανησυχίας για τη φερεγγυότητα των κρατών με μεγάλα ποσοστά χρέους. Περαιτέρω προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν τα ασιατικά νομίσματα, το βραζιλιάνικο Ρεάλ, το πολωνικό Ζλότυ και η τουρκική Λίρα, στα οποία οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν.

Αναφορικά με το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον στο τρέχον έτος (ΗΠΑ βραδύτερη ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο, Ευρώπη αύξηση 1,4% του ΑΕΠ και αναδυόμενες αγορές 7,9% του ΑΕΠ το 2010), ο γενικός διευθυντής της HSBC (Hellas) ΑΕΔΑΚ, Ιωάννης Βεζάνης υποστήριξε πως παρά τη βελτίωση της διεθνούς οικονομίας, κατά το α’ 6μηνο, το υψηλό δημόσιο χρέος στις ανεπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο, προκαλεί ανησυχία στις αγορές. Προσδιορίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες ίσως να εφαρμόσουν πρόωρες πολιτικές περιορισμού της ρευστότητας, ενώ υφίσταται και η απειλή της αμφισβήτησης στην πιστοληπτική ικανότητα κρατών. Όσον αφορά στις επενδυτικές επιλογές, σε επίπεδο μετοχών, ο κ. Βεζάνης εμφανίστηκε θετικός για τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές, λιγότερο θετικός για την Ευρώπη και επιφυλακτικός για την Ιαπωνία, ενώ σε ό,τι αφορά στις ομολογίες θετικός για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Για τα νομίσματα, ουδέτερη στάση εξέφρασε για το Ευρώ, επιφυλακτικότητα για τη λίρα Αγγλίας, βραχυπρόθεσμα θετική στάση για το δολάριο και μακροπρόθεσμα επιφυλακτικότητα, ενώ αρνητική ήταν η τοποθέτησή του για το ιαπωνικό Γιέν.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η HSBC Global Asset Management, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό συνολικού ύψους 427,3 δισ. δολάρια, διαθέτει 2.200 ειδικευμένους επαγγελματίες διαχείρισης ενεργητικού και παρουσία σε 30 χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Αθανάσιο Τσομπανάκη, Relationship Manager της εταιρείας στο προϊόν HSBC World Selection, το οποίο παρότι έχει λίγο καιρό που λανσάρεται στους πελάτες της τράπεζας, έχει κάνει πωλήσεις 20 εκ. δολαρίων, ποσό που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Σε όλο τον κόσμο οι πωλήσεις του, όπως είπε ο ίδιος, φθάνουν τα 4 δισ. δολάρια.