Skip to main content

Οι 10 καλύτερες μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις»-Δύο από Θεσσαλονίκη

Το 1o Βραβείο στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό, την 1η Ιουνίου θα απονείμει η A.E. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος

Ο ενθουσιασμός αλλά και η αγωνία κορυφώνονται για τις 10 μαθητικές ομάδες από αντίστοιχα Γυμνάσια και Λύκεια που προκρίθηκαν στον τελικό του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», για τη σχολική χρονιά 2017-2018. Ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί και φέτος στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018.

Το ΣΕΝ/JA Greece, και κυρίως τα σπουδαία παιδιά που θα διαγωνισθούν, θα τιμήσουν με την παρουσία τους, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρης Μπαξαβανάκης. Θα απευθύνουν χαιρετισμό και θα απονείμουν τα τρία πρώτα βραβεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απονείμει το πολυπόθητο Πρώτο Βραβείο, καθώς η ομάδα που θα το κερδίσει θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, στις 16-18 Ιουλίου στο Βελιγράδι. Το Δεύτερο Βραβείο θα απονείμει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το Τρίτο Βραβείο ο κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης.  

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των 10 καλύτερων Μαθητικών «Εικονικών Επιχειρήσεων» της Ελλάδας περιγράφουν -κατά αλφαβητική σειρά της επωνυμίας της επιχείρησης- τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες που κατάφεραν να υλοποιήσουν με μεγάλη επιτυχία.

Αναλυτικά:

1)    A.FREedge – Εκπαιδευτική Αναγέννηση
Το προϊόν της εταιρείας μας, A.FREedge, είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο και φορητό ψυγείο. Εκμεταλλευόμαστε την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουμε σε ψύχος. Αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και το κεντρικό σύστημα επεξεργασίας όλων των εξωτερικών δεδομένων. Η ιδέα μας είναι καινοτόμα, καθώς για πρώτη φορά κυκλοφορεί τέτοιο προϊόν και επίσης επιδέχεται πολλές προσθήκες καθώς είμαστε σε στάδιο έρευνας και ανάπτυξης.
https://www.facebook.com/AFREedge-178234426243209/

2)    «Από Κοντά» - 8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Η Κοινωνική Καινοτόμα Κερδοσκοπική Επιχείρησή μας δίνει την ευκαιρία σε άτομα τρίτης ηλικίας, να πουλούν στην επιχείρηση χειροποίητες δημιουργίες τους και οι 7 μαθητές της Γ’ τάξης, που τη συνιστούν,  να τα μεταπωλούν στο ευρύ κοινό δια ζώσης. Έτσι η νέα γενιά έρχεται πιο κοντά στους παππούδες και στις γιαγιάδες της τους/τις κάνει να αισθάνονται παραγωγικοί/ές εξασφαλίζοντάς τους παράλληλα κάποιο εισόδημα. Προϊόντα βιωμένης πείρας αλλά νεανικής προώθησης εξασφαλίζουν κερδοφορία και ευρεία απήχηση .
https://www.facebook.com/%CE%91%CE%A0%CE%9F-%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%91-247804452425926/

3)    Εcowitch - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - PIERCE
H Εcowitch έχει δημιουργήσει μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://ecowitch.me/), μέσω της οποίας μπορούμε όλοι να αναρτήσουμε χρήσιμα αντικείμενα και να τα διαθέσουμε δωρεάν σε όσους τα χρειάζονται. Πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική καινοτομία, η οποία εκφράζει τη φιλοσοφία του «Reduce-Reuse-Recycle» και υλοποιεί την ευρωπαϊκή αντίληψη για την κυκλική οικονομία. Στόχος μας είναι ο περιορισμός της αλόγιστης κατανάλωσης, η μείωση της παραγωγής αποβλήτων και η υιοθέτηση μιας ορθολογικής καταναλωτικής συμπεριφοράς.
https://www.facebook.com/Ecowitch-1945134715801139/

4)    Helme.t. – Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα
Η κοινωνική επιχείρηση Helm.e.t. κύριο στόχο έχει την εκπαίδευση και  ευαισθητοποίηση  των πολιτών στη χρήση κράνους και τη μείωση των ατυχημάτων που οφείλονται στην έλλειψη παιδείας πάνω στο θέμα αυτό. Πώς; Πραγματοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης σε σχολεία αλλά και σε δημόσιους χώρους. Σχεδιάζουμε και προωθούμε το «noctua kit». Το «noctua» είναι ένα «έξυπνο» kit επικοινωνίας του κράνους με τη μηχανή. Μετά την εγκατάστασή του η μηχανή δεν θα ξεκινά εάν ο οδηγός δεν φορά το κράνος του. Το μότο μας, τι άλλο; «Be smart…be safe».  
https://www.facebook.com/Helmet-185904182015317/

5)    merokamato.eu – Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας
Το  merokamato.eu είναι μία  κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες  εύρεσης και προσφοράς  περιστασιακής εργασίας. εργαζόμενος/εργοδότης επισκέπτεται την ιστοσελίδα www.merokamato.eu , δημιουργεί το προφίλ του και δημοσιεύει την ζήτηση ή την προσφορά εργασίας του αντίστοιχα. Παρέχεται η  δυνατότητα επιλογής εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων με βάση κοινωνικά κριτήρια (ηλικία, χρόνος ανεργίας, αριθμός τέκνων)  ενώ ταυτόχρονα είναι διαθέσιμη και η  αξιολόγηση τους από  προηγούμενους εργοδότες. Η χρήση των υπηρεσιών από τους ανέργους είναι δωρεάν.
https://www.facebook.com/merokamato.eu/

6)    ΟΜΗΡΟΣ Ρίχνω φως στον πολιτισμό – 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου
Η εταιρεία μας «ΟΜΗΡΟΣ» Ρίχνω φως στον πολιτισμό είναι μια μαθητική επιχείρηση ΙΚΕ που αναπτύσσεται με γνώμονα τον άνθρωπο, τις ίσες ευκαιρίες για όλους, τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών, τη διάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τα άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορούν, αγγίζοντας ένα πιστό αντίγραφο εκθέματος να ακούνε την ιστορική περιγραφή του στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με ταυτόχρονη δημιουργία ειδικών διαδρόμων πρόσβασης και μετατροπή των οδηγών των μουσείων σε γραφή Braille.
www.facebook.com/info.omiros

7)    Parkareto – Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
Parcareto, η καινοτόμος πρόταση για γρήγορη, οικολογική και οικονομική στάθμευση στην πόλη. Mία εφαρμογή που εντοπίζει δωρεάν θέσεις στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναζητά θέση κοντά στον προορισμό του αλλά και να την δηλώνει όταν αποχωρεί ώστε να είναι διαθέσιμη σε άλλον. Όραμα της επιχείρησης, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του περιορισμού των εκπομπών ρύπων που οδηγούν στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
https://www.facebook.com/parcareto/?ref=bookmarks

8)  SmArd Solutions - 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου
Η SmArd Solutions δραστηριοποιείται στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, με τρόπο απλό, φιλικό και προσιτό. Το καινοτόμο προϊόν της, SmArdLock, αποτελεί ένα σύστημα έξυπνου θυροτηλεφώνου με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου (ξεκλείδωμα πόρτας) από οπουδήποτε μέσω του διαδικτύου. Αυτό που διαφοροποιεί το SmArdLock από άλλα προϊόντα είναι η ευκολία προσαρμογής του σε νέες χρήσεις, δηλαδή προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργία Οn/Οff. Ταυτόχρονα, η  SmArd Solutions παρέχει σε πελάτες, κατά παραγγελία ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις.
https://www.facebook.com/smardsolutions/

9) Think Big 2 Change Small - 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Η ΤΒ2CS (Think big to change small) είναι ΚΟΙΝΣΕΠ  Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού. Διαχειριζόμαστε άμεσα (υλικά και χρήματα) και έμμεσα (ανθρώπινο δυναμικό, χώρους, ιδέες) κεφάλαια σε μια μετα-κύλιση ενδιαφερόντων - συμφερόντων με στόχο να αλλάξουμε τον κόσμο! Η εταιρεία μας αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να εξασφαλίσει αυτή τη ροή "κεφαλαίων" με ένα στρατηγικό συνδυασμό υπηρεσιών (6) : οργάνωση εκδηλώσεων οργάνωση και συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες, δημιουργία και διάδοση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού, σχεδιασμό και πραγματοποίηση για καμπάνιες ευαισθητοποίησης δημιουργία και υποστήριξη κοινωνικών δικτύων.
https://www.facebook.com/tb2cs/

10) X-Band – Koλλέγιο Ανατόλια, Θεσσαλονίκη
Το XBand είναι ένα wearable  τελευταίας τεχνολογίας, σχεδιασμένο για να παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες χιονοδρομικών κέντρων. Μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου, το ΧBand είναι σε θέση να παρακολουθεί ζωτικά σημεία του χρήστη, όπως ο καρδιακός ρυθμός, και να αντιλαμβάνεται τυχόν απότομες διακυμάνσεις στις μετρήσεις αυτές. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται, καθώς και η ακριβής τοποθεσία του χρήστη, συγχρονίζονται διαρκώς με τον κεντρικό υπολογιστή του χιονοδρομικού, ώστε να σταλούν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση κινδύνου.Αφήστε το ΧBand την ασφάλειά σας και απολαύστε ξέγνοιαστα τις δραστηριότητές σας στα χιόνια!
https://www.facebook.com/xband.gr/