Skip to main content

Η 30χρονη Θεσσαλονικιά στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ποια είναι η Έφη Αχτσιόγλου, που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η ενδιαφέρουσα διαδρομή του νέου αίματος στα πολιτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Τι είπε στη Voria.gr.

του Τάσου Τασιούλα

Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και η μόνη από τη Θεσσαλονίκη είναι αυτή της διδάκτορος ερευνήτριας, Ευτυχίας (Έφης) Αχτσιόγλου. Μόλις μπήκε στα 30, αλλά ήδη έχει εγγράψει και επιστημονικά και κομματικά ένσημα.

Η Έφη Αχτσιόγλου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας και τη γνωρίσαμε στα πολιτικά πράγματα της πόλης όταν υπήρξαν φήμες ότι μπορεί να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, στη βάση της λογικής επιλογής του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα.

Τελικώς, αποδείχτηκε απλώς φήμη εκείνη η υποψηφιότητα. Στις προηγούμενες εκλογές η κ. Αχτσιόγλου συνεισέφερε στον προεκλογικό αγώνα της υποψήφιας περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αχτσιόγλου πέρασε από τα κομματικά όργανα. Ήταν μέλος της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και πλέον είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.

Μετά τις ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου είναι επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις εκλογές όμως βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ώστε να συνεισφέρει και η ίδια στον αγώνα του κόμματός της ενεργά.

«Η πρόταση που μου έγινε από το κόμμα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή. Είμαι στη Θεσσαλονίκη για να συνεισφέρω όπου μου ζητηθεί και να συμμετάσχω ενεργά στον προεκλογικό αγώνα. Είναι κρίσιμος για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και δε θα μπορούσα να λείψω από το κάλεσμα: Η ελπίδα έρχεται», δήλωσε στη Voria.gr η κ. Αχτσιόγλου.

Η 30χρονη Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από τον Ιούλιο του 2014 επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες.

«Στην επιστημονική μου σταδιοδρομία, ο κύριος όγκος των παρεμβάσεων μου στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα αφορά την υπεράσπιση της εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδίως τα τελευταία χρόνια επικεντρώνομαι στις ανατροπές που επιφέρουν τα μνημονιακά καθεστώτα στο πεδίο του εργατικού δικαίου και των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, προτείνοντας λύσεις σε δικαιοπολιτικό επίπεδο», αναφέρει η ίδια στη σελίδα της στο facebook.

Η κ. Αχτσιόγλου έχει κοινωνική και πολιτική δράση από την εφηβεία της, όταν και συμμετείχε στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων. Ωστόσο η ενεργή εμπλοκή με τα κοινά ξεκινά στα φοιτητικά της χρόνια με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ. Ως μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το άρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.