Skip to main content

Οι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους που επιβάλλονται με τη νέα χρονιά

Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, σταθερή τηλεφωνία, αλλά και στον καφέ. ΕΦΚ και στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

H νέα χρονιά έρχεται με αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, που θα επιβαρύνουν έχοντες και μη έχοντες και μάλιστα σημαντικά, αφού οι αυξήσεις "πιάνουν" τα καύσιμα, τα καπνικά προϊόντα αλλά και την τηλεφωνία.

Πιο συγκεκριμένα οι ψηφισμένες αυξήσεις που τίθενται σε εφαρμογή από 1η Ιανουρίου 2017, είναι οι εξής:

- Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Στη βενζίνη η αύξηση της λιανικής τιμής υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 4 λεπτά το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου είναι 8 λεπτά το λίτρο.

- Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Ηδη κάποιες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις 20 λεπτών το πακέτο καλύπτοντας το ένα μέρος της αύξησης.

- Ο καφές στο ράφι αλλά και στο φυλτζάνι θα ακριβύνει επίσης.  Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

- Ένας νέος φόρος επιβάλλεται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με 10 λεπτά στα υγρά αναπλήρωσης. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

- Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.

Αυξάνεται κατά 30% ο ΦΠΑ για τα νησιά που παύουν να εξαιρούνται από το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα. Μοναδική εξαίρεση η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, έως τις 31-12-2017, σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Σαμοθράκη και τα Δωδεκάνησα με εξαίρεση τη Ρόδο και την Κάρπαθο.