Skip to main content

Η Άγκυρα πέτυχε τον στόχο της, τρομάζοντας τους πάντες

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι όλα συνέβησαν στην περιοχή μετά τις ανακοινώσεις για τις ποσότητες αερίου που βρέθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο «κατεβαίνει» και ιταλική φρεγάτα, για να υποστηρίξει την εξόρυξη της ΕΝΙ στο οικόπεδο 6, όλα δείχνουν ότι η εταιρεία -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- θα διακόψει τις εκεί εργασίες της.

Η διεθνής στήριξη στην Λευκωσία, απέναντι στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, κρίνεται πολύ χαλαρή κι εξ αυτού του λόγου η ανασφάλεια κυριαρχεί στις τάξεις των Ιταλών για την επόμενη μέρα της εκεί επένδυσης τους. Η ίδια εκτίμηση υπάρχει και στους κόλπους της γαλλικής Total, που επίσης βρίσκεται στο νησί και η οποία εκτός του οικοπέδου 6 ετοιμάζεται και για τις επόμενες εξορύξεις.

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες όλων των τελευταίων εξελίξεων μπορούν να βεβαιώσουν ότι στην πραγματικότητα, το τελευταίο θερμό επεισόδιο στα Ιμια συνιστά μήνυμα της Άγκυρας για το οικόπεδο 6. Κι αυτό το ξέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Γι αυτό και φοβούνται.

Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη γράψει η Voria.gr, ούτε το Ισραήλ θέλει να συνεχισθούν οι εργασίες στο οικόπεδο 6, για να μην αχρηστευθεί το Λεβιάθαν 2. Γιατί, αν ενεργοποιηθεί το πρώτο, τότε το δεύτερο θα καταστεί αυτομάτως περιττό. Οπότε η κατάσταση περιπλέκεται.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι όλα συνέβησαν στην περιοχή μετά τις ανακοινώσεις για τις ποσότητες αερίου που βρέθηκαν στο οικόπεδο 6. Όταν δηλαδή και επισήμως διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες είναι αξιοποιήσιμες...