Skip to main content

Όλοι οι φορείς μαζί στο Thessaloniki Innovation Friendly Destination

Η κοινή προσπάθεια για το branding της Θεσσαλονίκης σαν φιλικού προορισμού για την Καινοτομία. Νομοθετικές πρωτοβουλίες και κίνητρα.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αναλαμβάνει να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στο διεθνή χάρτη του τεχνολογικού γίγνεσθαι. Η Θεσσαλονίκη, η μόνη πόλη στην Ελλάδα με αυτά τα πλεονεκτήματα στην έρευνα και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, είναι άγνωση στη παγκόσμια κοινότητα της Καινοτομίας, παρότι η Rolls Royce και άλλες πολυεθνικές έρχονται στα πανεπιστήμια της και παίρνουν για τα ερευνητικά τους τμήματα τον αφρό των νέων επιστημόνων.

Όμως πλέον όλοι οι φορείς της πόλης, αναλαμβάνουν μία κοινή προσπάθεια, κάτω από τον τίτλο «Thessaloniki Innovation Friendly Destination» που σκοπό βασικό έχει να τοποθετήσει το οικοσύστημα Θεσσαλονίκης στο διεθνή χάρτη της Τεχνολογίας, να δημιουργήσει το πλέγμα των δράσεων και ενεργειών που θα κάνουν γνωστό το μεγάλο δυναμικό της πόλης στους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, στο εθνικό κέντρο της χώρας μας και, στη διεθνή κοινότητα, προσελκύοντας στην πόλη ερευνητικά κέντρα επιχειρήσεων και συγκρατώντας το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που σπουδάζει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας και εργάζεται στα κέντρα έρευνας και τεχνολογίας.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια, αφορά σε μεγάλο βαθμό το branding της Θεσσαλονίκης σαν περιοχή φιλική για την τεχνολογία αλλά και την εξασφάλιση κινήτρων, αντίστοιχα αυτών που υπάρχουν σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για την προσέλκυση ερευνητών και εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας. Σε αυτή την προσπάθεια, που επεξεργάζονται ΑΖΚ, οικονομικοί φορείς και φορείς ΤΠΕ, πανεπιστήμια και το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αναφέρθηκαν η υπουργός κ. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ο πρόεδρος της ΑΖΚ κ. Παντελής Αγγελίδης, ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος της Τεχνόπολης και της ΔΕΘ κ. Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ κ. Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒE κ. Λουφάκης και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας.

Η ΑΖΚ στο εξής θα είναι ο ενορχηστρωτής αυτής της εκστρατείας και, όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, δεν είναι δυνατόν στo Sillicon Valey να ξέρουν τη ζώνη καινοτομίας του Ταλίν και να μην ξέρουν της Θεσσαλονίκης. Πρέπει η Θεσσαλονίκη να μπει στο χάρτη και όσον αφορά τον πολυσυζητημένο πρώτο θύλακα, που ακόμη δεν δημιουργήθηκε στη Θέρμη, είπε ο πρόεδρος της ΑΖΚ και ξεκαθάρισε:

«Θα γίνει θύλακας με σχέδιο. Οι εποχές του "ανοίξαμε και σας περιμένουμε", περάσανε. Έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο που θα αξιοποιεί τη γη που παραχωρήθηκε ως τμήμα της συνολικότερης στρατηγικής της Ζώνης και σεβόμενοι ότι έγινε ως σήμερα».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ξεκαθάρισε ότι «η Ζώνη θα ξαναζωντανέψει, με στόχο να γίνει πόλος έλξης επιστημονικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος». «Έχουμε επεξεργασεί, συλλογικά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης της καινοτομίας για το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον και ο πρωθυπουργός. Προωθούνται νομοθετικές παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν κίνητρα προσέλκυσης ερευνητών και επενδύσεων», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Η Ζώνη, υποστηρίζει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Συνεργαζόμαστε και με άλλα υπουργεία για να εισαχθούν μέτρα ενίσχυσης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας».

Τη στήριξη της κυβέρνησης στην ΑΖΚ και στην καινοτομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη - πόλη της Καινοτομίας είναι βασική επιλογή της διοίκησης.

Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας επανέλαβε την πρότασή του για ειδικά κίνητρα και flat tax για Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. «Θα γίνουμε συγκεκριμένοι για το πού και ποια ακριβώς θα είναι αυτή η ζώνη, μετά από συνεννόηση με τους φορείς και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση εγκρίνει τα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα», σημείωσε. Η ΠΚΜ, που έχει εντάξει στο πρόγραμμά της για την περίοδο 2014-2020 κονδύλιο 120 εκατ ευρώ, ειδικά για την προώθηση της καινοτομίας, είναι αποφασισμένη να επιμείνει για ειδική ζώνη κινήτρων.

Η ΑΖΚ προσπαθεί με μόλις 200.000 προϋπολογισμό, να χρηματοδοτήσει δράσεις ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών, διασύνδεσης επιστημόνων με επιχειρήσεις και, τώρα, τo branding της Θεσσαλονίκης σαν Προορισμού Φιλικού για την Καινοτομία.

«Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Αγγελίδης στη Voria.gr, υποστηρίζοντας ότι το 2017 η ΑΖΚ θα διπλασιάσει τα έσοδά της πετυχαίνοντας να «κόψει τιμολόγια», για την παροχή υπηρεσιών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Περικλής Μήτκας, που θα είναι ομιλητής στη μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Βοστώνη για το innovation in Greece και το custom software developmen, τόνισε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα επιτυχίας που θα έχει κάνει η Θεσσαλονίκη της καινοτομίας, θα είναι η εγκατάσταση στη πόλη του ερευνητικού τμήματος μιας μεγάλης πολυεθνικής. Τα πανεπιστήμια όχι μόνο βλέπουν τη μαζική έξοδο των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά παρακολουθούν και τις ξένες εταιρείες να έρχονται και να κάνουν παρουσιάσεις για την προσέλκυση των νέων ερευνητών, όπως θα κάνει και πάλι η Rolls Royce, στην οποία ήδη εργάζονται 20 μηχανικοί του ΑΠΘ.

Το κοινό εγχείρημα υποστηρίζει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που εντός του Σεπτεμβρίου θα βάλει σε λειτουργία τη δική του προθερμοκοιτίδα επιχειρήσεων. «Δεν είναι δυνατόν η Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στην 368η θέση από τις 442 πόλεις της Καινοτομίας, με τη Σμύρνη στη 360η θέση και τη Σόφια στην 254η. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει», είπε ο αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Πέγκας τονίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να γίνει θεσμικός εταίρος στην ΑΖΚ.

Ο κ. Τζήκας μίλησε για τις τρεις προϋποθέσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της ΑΖΚ, σαν την ομπρέλα ανάπτυξης της καινοτομίας, δηλαδή για τη ΓΓ παρά τω πρωθυπουργώ για τις ΤΠΕ, για τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και για το συντονιστικό ρόλο που πια αποκτά η Ζώνη.

Τέλος, ο κ. Λουφάκης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ, και ο κ. Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΒΕ, μίλησαν για τη σημασία ενός συντονιστικού φορέα, ενός φορέα που θα προωθήσει τη Θεσσαλονίκη σαν προορισμό καινοτομικής επιχειρηματικότητας, αλλά και για τη σημασία κινήτρων προσέλκυσης ερευνητών και καινοτόμων εταιρειών.

Τι είναι το Thessaloniki Innovation Friendly Destination; Πρόκειται για την κεντρική πρωτοβουλία branding της πόλης για την προσέλκυση επενδύσεων δημιουργίας θέσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν το ΥΜΑΘ, η ΠΚΜ, ο Δήμος Θεσσαλονικη, το ΑΠΘ, το ΑΤΕΙ, το ΕΚΕΤΑ, ο ΣΕΒΕ και η Τεχνόπολη. Η πρωτοβουλία είναι κάτω από την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας.

Η πρωτοβουλία απευθύνετι σε τρεις κατηγορίες αποδεκτών: την πόλη, τη χώρα και τη διεθνή κοινότητα. Έχουν σχεδιαστεί στοχευμένες δράσεις όπως η διάδραση «Μάθε την πόλη σου», το guidebook προβολής, τα microsites investinthessaloniki, innovativethessaloniki και doingbusinessinthessaloniki, το investors kit, ανοικτές και κλειστές εκδηλώσεις εντός και εκτός πόλης.

Επίσης η ΑΖΚ δημιουργεί γραφείο υποδοχής επενδυτών στη Θεσσαλονίκη και δίκτυο εθελοντών στο εξωτερικό, στην δυτική και ανατολική ακτή των ΗΠΑ, στο Λονδίνο, το Βερολίνο και ίσως στη Μόσχα.