Skip to main content

Οι αλλαγές που κυοφορούνται στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα

Προωθείται η υλοποίηση συγκεκριμένων θεσμικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων και η σύσταση και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Την αναγκαία ισορροπία που πρέπει να βρεθεί μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προετοιμάζουν ως λύση για το ελληνικό ζήτημα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρωτοβουλία της Γαλλίας. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η υλοποίηση συγκεκριμένων θεσμικών αλλαγών στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και η σύσταση και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κατά τα πρότυπα του Διεθνούς.

Βασική εκτίμηση μεταξύ των ευρωπαικών πρωτευουσών που προωθούν αυτές τις αλλαγές είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποιες χώρες - μέλη αμφισβητούν τις βασικές αξίες της αλληλεγγύης. Πηγές που βρίσκονται σε γνώση των εξελίξεων που κυοφορούνται, αναφέρουν ότι η παραπάνω φιλοσοφία, ως προς την επόμενη μέρα της Ευρώπης, δεν αναγνωρίζει τη λογική της Ευρωζώνης των πολλών ταχυτήτων. Οπερ σημαίνει ότι αποκλείονται ουσιαστικά οι αποκλεισμοί. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και η λύση του υπουργού Οικονομικών της Ενωμένης Ευρώπης, που θα έρθει να συντονίσει πρόσωπα και πολιτικές, σε ευρωπαικό επίπεδο.

Τέλος, όπως πληροφορείται η Voria.gr προωθείται και μια εκ νέου αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και μία έκπληξη: Υποβάθμιση του ρόλου του Eurogroup, μολονότι κάτι τέτοιο συναντά την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, η οποία θεωρεί ότι έτσι μπορεί να ελέγχει τις εξελίξεις.

Το θετικό της ιστορίας είναι ότι Παρίσι και Ρώμη ανοικτά πλέον αντιδρούν σε αυτό τον ρόλο, ενώ επικουρικά λειτουργεί και η Αθήνα, με όση παρέμβαση βεβαίως μπορεί να έχει υπό αυτές τις συνθήκες.