Skip to main content

Η Αλβανία προκαλεί ένταση και νέα διαμάχη με τη Σερβία

Η ενόχληση της Σερβίας στην αλβανική πρόκληση διεφάνη από την άρνηση του Προέδρου της Σερβίας να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του.

Η επανεκκίνηση της διαμάχης προ δύο μηνών, μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, και με αφορμή την παρεμπόδιση σερβικού τρένου που κατευθυνόταν στον σερβικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου, γνωρίζει νέα ένταση με την προκλητική απόφαση του Αλβανού Προέδρου, Μπουγιάρ Νισάνι, να επισκεφθεί την Κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότιο Σερβία, όπου σε τρεις δήμους πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο.

Η ενόχληση της Σερβίας στην αλβανική πρόκληση διεφάνη από την άρνηση του Προέδρου της Σερβίας να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του. Ο οποίος, μέχρι τώρα απέφευγε να πυροδοτήσει τις εντάσεις, αλλά ίσως η προεκλογική περίοδος (σε όλα σχεδόν τα Βαλκάνια) οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές, δεδομένου ότι τα κόμματα συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποιο θα διεγείρει περισσότερο τον φανατισμό των ψηφοφόρων, ως προς τις αλυτρωτικές επιδιώξεις.

Ο Αλβανός πρόεδρος, σε μία προκλητική κίνηση θα βρεθεί στον Δήμο του Μπουγιάνοβατς, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του πρώτου αλβανικού σχολείου στη χώρα, και είναι ο πρώτος πρόεδρος της Αλβανίας που θα επισκεφθεί εδάφη της Σερβίας. «Με την επίσκεψη αυτή εκδηλώνεται η φροντίδα για τους Αλβανούς στη Σερβία», δήλωσε ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUD, Σκεντέρ Τεστάνι. Το ζήτημα πάντως είναι, ότι οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο, ξεσηκώνονται από τους βετεράνους του UCK, των οποίων ο ηγέτης, Faton Klinaku, είχε δηλώσει ότι «Αν δεν λυθεί το θέμα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου τότε εμείς στην Κοιλάδα του Πρέσεβο ή (Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, όπως το αποκαλούν), δεν  αποκλείουμε το ενδεχόμενο μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης».

Σημειώνω, ότι στην Κοιλάδα του Πρέσεβο δραστηριοποιείται η αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση  UCPMB , "παρακλάδι" του UCK, η οποία αυθαιρέτως "εκπροσωπεί" αρκετές χιλιάδες Αλβανούς που ζουν σε μια περιοχή, η οποία αποτελεί το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην Σερβία.

Σημειώνω επίσης, ότι ενώ περισσότεροι από 1.000 Αλβανοί υπηρετούν σε στρατούς άλλων χωρών, όπως του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας κ.λπ., οι Αλβανοί της σερβικής επαρχίας της Κοιλάδας του Πρέσεβο, αρνούνται να ενταχθούν στο στρατό της Σερβίας. Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας έχει επανειλημμένως προτρέψει του Αλβανούς της Κοιλάδας να εγγραφούν ως μέλη του Στρατού, για να γίνουν επαγγελματίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.   

Η κατάσταση δεν θα εκτραχυνθεί μόνον από την επίσκεψη του Αλβανού Προέδρου, αλλά και λόγω του ότι πλησιάζει η επέτειος του UCK, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή από Αλβανούς βετεράνους, για την οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι θα  προκληθούν εσκεμμένα επεισόδια, ώστε να υπάρξει επέμβαση των σερβικών  δυνάμεων στο Πρέσεβο. Είναι αξιοσημείωτο, ότι κατά το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί εκατοντάδες πρώην μέλη του UCK από την περιοχή του  Gnjilane, και  απειλούν να προκαλέσουν συγκρούσεις, καλώντας για υποστηρικτές κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Γυρίζοντας λίγο πίσω τον χρόνο, διαπιστώνεται πως οι Αλβανοί πολιτικοί πυροδοτούν συνεχώς την κρίση, και μάλιστα με σύμφωνη γνώμη όλων των αλβανικών κομμάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα με ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε πως εάν η Σερβία δεν σεβαστεί το Κοσσυφοπέδιο, τότε αυτό σημαίνει πως τα Τίρανα μαζί με την Πρίστινα θα πρέπει να κηρύξουν το πόλεμο κατά του Βελιγραδίου.

Προέβη όμως και σε μια πολύ περίεργη προτροπή προς τους Αλβανούς. Είπε, ότι «όπου υπάρχει Αλβανός στα Βαλκάνια να προστατεύσει την γη του και την περιουσία του». Τι σημαίνει αυτό; Οι Αλβανοί στην Ελλάδα, έχουν εδώ την περιουσία τους. Από ποιον απειλείται, ώστε να απαιτείται προστασία από τον ίδιο; Πλην εάν εννοεί, πως ταυτίζεται με τους Αλβανοτσάμηδες που θεωρούν "περιουσία" τους την Θεσπρωτία, και όχι μόνον.

Την ίδια στιγμή τα Τίρανα προετοιμάζονται πολεμικά, καθώς βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων έκτακτης ανάγκης με την τοποθέτηση νέου συστήματος ασφαλείας, εξωτερικής περίφραξης, συστήματος επιτήρησης φωτισμού και βιντεολήψης σε 24ωρη βάση. Μέρος αυτής της επένδυσης ήταν η δημιουργία νέων αποθηκών καυσίμων, που κατασκευάσθηκαν βάσει των προτύπων του ΝΑΤΟ (με ισχυρό σκυρόδεμα) και θεωρούνται οι ασφαλέστερες στην Αλβανία.   

Από πλευράς των Σέρβων, αξίζει να παρατεθεί η δήλωση του Προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ότι «εάν χρειασθεί θα πάει στον πόλεμο με τους γιους του».