Skip to main content

Η ανάπτυξη υποδομών, προτεραιότητα της κυβέρνησης της Σερβίας

Την ανάπτυξη υποδομών συνδυασμένων μεταφορών θέτει ως προτεραιότητα η σερβική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, Πέταρ Σκούντριτς.
Την ανάπτυξη υποδομών συνδυασμένων μεταφορών θέτει ως προτεραιότητα η σερβική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, Πέταρ Σκούντριτς, από το βήμα των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου, που διεξάγεται στην ιταλική πόλη Γκορίτσια.

Η Σερβία ενδιαφέρεται για την υλοποίηση έργων υποδομών, όπως των πανευρωπαϊκών διαδρόμων 7 και 10, αναφέρεται σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης.

Στα σχέδια του Βελιγραδίου περιλαμβάνεται η συνέχιση των έργων κατασκευής οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών μέσα στη χώρα και η βελτίωση των συνθηκών εσωτερικής ναυσιπλοϊας, με έμφαση στους ποταμούς Δούναβη και Σάβα.

Η Σερβία, ανέφερε ο υπουργός, επένδυσε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών του Άξονα 10 τα περασμένη έτη, ενώ εκτιμάται πως συνολικά 3,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Για το μοντέλο των συνδυασμένων μεταφορών, ο κ. Σκούντρις είπε πως θα μπορούσε να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Αδριατικής και της Μεσογείου.

Σημείωσε, δε, ότι η Σερβία προωθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, που θα μπορούσε, όπως είπε, να συνδέει τους πανευρωπαϊκούς διαδρόμους 10, 4 και 7 και να βελτιώσει, άμεσα, το εμπόριο μεταξύ της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Ρουμανίας και κατ΄ επέκταση τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο υπουργός υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Σερβίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, τις διασυνδέσεις των συστημάτων φυσικού αερίου των χωρών της περιοχής, καθώς και για την παραγωγή, τη μεταφορά και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Βαλκανικής και της Αδριατικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή υποδομών προμήθειας φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του έργου του αγωγού South Stream, η διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες (για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας) και η κατασκευή των υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Μπανάτσκι Ντβορ αποτελούν μέρος της στρατηγικής της σερβικής κυβέρνησης για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Αυτή η στρατηγική, πρόσθεσε ο υπουργός, εστιάζει την προσοχή της στη διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με αυτά της Κροατίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου.

Για το έργο του πανευρωπαϊκού αγωγού πετρελαίου, που θα ξεκινά από την Κονστάντζα της Ρουμανίας και από εκεί μέσω της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας θα καταλήγει στην Ιταλία, ο κ. Σκούντριτς τόνισε πως αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ