Skip to main content

Μεγάλη ανησυχία στις 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στα Σκόπια

Η πολιτική αναταραχή και η επιδείνωση της οικονομίας της γειτονικής χώρας, αναγκάζει τις ξένες επιχειρήσεις για προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Η εκτράχυνση του πολιτικού κλίματος στη ΠΓΔΜ, έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στις ξένες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη γειτονική χώρα και, ακόμη μεγαλύτερο στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που δεν έχουν πίσω τους, στην Ελλάδα, ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, μια οικονομική ανθεκτική στην οποία να μπορούν να στηριχθούν.

Για την ξένη επιχειρηματική κοινότητα που έχει επενδύσει στη ΠΓΔΜ, που λειτουργεί επιχειρήσεις, που απασχολεί προσωπικό, που έχει δεσμευμένα κεφάλαια στις Τράπεζες των Σκοπίων, η μόνη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να έρθει με παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα και συγκεκριμένα του απεσταλμένου του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, που εχθές Πρωτομαγιά αφίχθη στα Σκόπια.

Ωστόσο, όπως μαθαίνει η Voria.gr από Έλληνες επιχειρηματίες που κάνουν business στην ΠΓΔΜ, έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καθώς η πολιτικά ρευστή κατάσταση που διαμορφώθηκε από τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 και μετά, έχει υπερθερμανθεί και από στιγμή σε στιγμή μπορεί να γίνει εκρηκτική.

Ήδη η πολιτική κατάσταση έχει επιπτώσεις στην οικονομική ζωή με τα πράγματα να σκουραίνουν αφού το δημόσιο χρέος έχει πιάσει το 50% του ΑΕΠ της χώρας και από πέρυσι το ΔΝΤ είχε αρχίσει να κρούει τον κώδωνα του κινδούνου και να ζητάει τη λήψη μέτρων.

Οι καλά γνωρίζοντες, εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να προκύψουν προβλήματα και για τις εμπορικές τράπεζες, αν αμφισβητηθούν τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά κι' αν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων. Με άλλα λόγια, κάποιοι κάνουν υποθέσεις ακόμη και για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες.

Οι ξένες επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ, μεταξύ αυτών και οι ελληνικών συμφερόντων, συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά προσπαθούν να πάρουν μέτρα για την περίπτωση που η πολιτική κατάσταση ξεφύγει τελείως.

Σημειώνεται ότι οι ενεργές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην ΠΓΔΜ υπολογίζονται σε 400 και πλέον κι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζομένους. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί αριθμοί μεγαλύτεροι που θεωρείται, από γνωρίζοντες, ότι δεν αντιπροσωπεύουν ενεργές εταιρείες.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, ακριβώς λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες, έχει μειωθεί η κατανάλωση ενώ έγιναν και μεγάλες αναλήψεις από τις Τράπεζες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης της κατανάλωσης, όπως τουλάχιστον μας μετέφεραν, είναι η μείωση κατά περίπου 25% των πωλήσεων εταιρείας που παράγει ψωμί και αρτοσκευάσματα, ενώ υποχωρεί και η δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδομής.

Το κλίμα είναι βαρύ και οι πολίτες είναι μουδιασμένοι, ενώ στη δημόσια συζήτηση εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, μέχρι capital controls, εξελίξεις που εννοείται ότι θα σκιαστούν στην περίπτωση που χτυπήσει κόκκινο η αντιπαράθεση των οπαδών του Γκρούεφσκι (VMRO), με τους Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και την μεγάλη αλβανική κοινότητα.

φωτογραφία: EurActiv