Skip to main content

Η απάντηση των ανταρτών στον Μπουτάρη για τα τραπεζοκαθίσματα

Σήμερα το πρωί ο δήμαρχος ζήτησε από τα μέλη της παράταξης που διαφωνούν να παραιτηθούν, κάνοντας λόγο για συστηματική εσωτερική αντιπολίτευση.

Απάντηση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για το θέμα που προέκυψε με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους Αγίας Σοφίας, Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου, δίνουν με ανακοίνωσή τους τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της παράταξης «Πρωτοβουλία», οι οποίοι καταψήφισαν χθες την πρόταση του δημάρχου για την χορήγηση άδειας στους καταστηματάρχες.

Υπενθυμίζεται ότι η κανονιστική διάταξη για τα τραπεζοκαθίσματα δεν εγκρίθηκε, καθως οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», Ανδρέας Κουράκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Γιώργος Αρβανίτης και Θανάσης Παπαναστασίου ψήφισαν λευκό, όπως έκανε και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που ωστόσο δεν υπογράφει την εν λόγω ανακοίνωση, καθώς θεωρούν ότι η κανονιστική κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση και είναι κατ' ουσίαν ανεφάρμοστη (δείτε αναλυτικότερα εδώ).

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί ο κ. Μπουτάρης ζήτησε από τα μέλη της παράταξης που διαφωνούν να παραιτηθούν, κάνοντας λόγο για συστηματική εσωτερική αντιπολίτευση (δείτε εδώ).

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, τάσσονται κατά της επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων προκειμένου να «προστατευτεί και να αναδειχτεί ο μνημειακός χαρακτήρας της πεζοδρομημένης οδού, να διευκολύνεται η απρόσκοπτη και αποκλειστική χρήση της από τους πεζούς και να κατοχυρώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και των περιοίκων».

Παράλληλα, κάνουν λόγο για αποτυχία της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα να κάνει πράξη «τη βασική μας δέσμευση» για «απόλυτη προτεραιότητα στους πεζούς» και ζητούν να συζητηθεί ξανά αναλυτικά το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της παράταξης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων:

ΠΡΟΣ:
- Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κο Γ. Μπουτάρη
- Τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη
- Τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων
- Τα μέλη των συμβουλίων τους από την παράταξη Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη
- Τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της παράταξης Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη

Κύριε Δήμαρχε,

Μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24.04.2017 του θέματος "Κανονισμός λειτουργίας και διάθεσης κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους Αγίας Σοφίας, Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου" και την αδυναμία που καταγράφηκε ώστε να πειστεί το σώμα για την υπερψήφιση της πρότασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κρίνουμε σκόπιμο να συμπεριληφθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της παράταξης, Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπάρξει αναλυτική και επαρκής συζήτηση και να συμφωνηθεί το οριστικό πλαίσιο.

Η άποψή μας είναι να μην επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, προκειμένου να προστατευτεί και να αναδειχτεί ο μνημειακός χαρακτήρας της πεζοδρομημένης οδού, να διευκολύνεται η απρόσκοπτη και αποκλειστική χρήση της από τους πεζούς και να κατοχυρώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και των περιοίκων.

Στους κάθετους πεζόδρομους της Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου θα πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια, επί του σχεδίου που εγκρίθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο χώρος που ο Δήμος θα διαθέσει για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.

«Απόλυτη προτεραιότητα στους πεζούς» υπήρξε, εξ αρχής, μία από τις βασικές θέσεις και εξαγγελίες της Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, έχουμε αποτύχει μέχρι σήμερα να κάνουμε πράξη αυτήν τη βασική μας δέσμευση, γεγονός που έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο δήμαρχος.

Πιστεύουμε ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που στήριξαν την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη και την ανέδειξαν σε διοικούσα παράταξη συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Δεν μας λείπουν οι κανονισμοί και οι κανονιστικές πράξεις. Αυτό που λείπει είναι η αυστηρή, προς κάθε κατεύθυνση και για όλους, εφαρμογή τους -παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες.
Οι πράξεις μετρούν και από αυτές κρινόμαστε. Όχι από τα μεγάλα λόγια και τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.

Τέλος, ζητούμε να γίνει ενημέρωση για το θέμα της αξιοποίησης του ακινήτου των Λουτρών Θέρμης που ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα ο Δήμαρχος ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Metropolis 95,5 - 25.04.2017) καθώς και για την πρόταση που κατέθεσε για το θέμα αυτό ο επιχειρηματίας κύριος Ιβάν Σαββίδης.

Παναγιώτης Αβραμόπουλος
Γιώργος Αρβανίτης
Ανδρέας Κουράκης
Θανάσης Παπαναστασίου