Skip to main content

Μόνο στη Voria: Τι λέει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την «υπόθεση Βόλβης»

Πού συμμορφώθηκε και πού παραδέχεται ότι δεν συμμορφώθηκε ο Δήμος. Πάλι σήμερα οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στο Δημαρχείο και στην Πολεοδομία.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Πολεοδομία του βρίσκονται σήμερα για δεύτερη μέρα οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για την «υπόθεση Βόλβης», εξετάζοντας υπαλλήλους, στελέχη της δημοτικής αρχής και συνεργάτες του δημάρχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι Επιθεωρητές ζητούν σειρά λεπτομερειών και στοιχείων αναφορικά με την υπόθεση, επιμένοντας πάντως στα αίτια για τα οποία ο πρώην προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ. Παπαϊωάννου ανακάλεσε τις συμπληρωματικές συμβάσεις, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε μέχρι να πάρει ανάλογη απόφαση και το δημοτικό συμβούλιο.

Στις ερωτήσεις των Επιθεωρητών απάντησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ οι Επιθεωρητές ζητούσαν ακόμη και τα επίσημα έγγραφα με τα οποία ήταν σε άδεια υπάλληλοι της Πολεοδομίας, τους οποίους αναζητούσαν για πληροφορίες!

Στο μεταξύ, ο δήμος απάντησε και επισήμως στο έγγραφο που είχε στείλει (όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για να ενημερωθεί (η κυβέρνηση...) για τις ενέργειες συμμόρφωσης που έχει κάνει στην υπόθεση, με βάση τα όσα ζητά η ΕΕ, προκειμένου να σταματήσει να «τρέχει» το πρόστιμο των 50.000 ευρώ ημερησίως, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα το επωμιστεί τελικά.

Η απάντηση του δήμου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει τα τεύχη εκκαθάρισης του τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου των επίμαχων συμβάσεων, στάλθηκε στις 13 Ιουνίου 2016 τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στο δήμο Βόλβης, ο οποίος όμως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Voria.gr αρνήθηκε να παραλάβει τα τεύχη και τα επέστρεψε στο δήμο Θεσσαλονίκης...

Η απάντηση του Δήμου

Την επίσημη απάντηση του Δήμου της 13ης Ιουνίου αποκαλύπτει σήμερα η Voria.gr. Φέρει τον τίτλο: «Αποστολή τευχών (αναφορών – εκθέσεων) εκκαθάρισης με αντικείμενο τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία εκτέλεσης των έργων (μελετών) με τίτλους: 1. 'ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΟΑΠ ΔΗΜΟΥ ΕΓΝΑΤΙΑΣ και μελετών κτηματογράφησης – πολεοδόμησης – πράξης εφαρμογής περιοχών των οικισμών α) Προφήτη και Μικροκώμης ΔΔ Προφήτη, β) Βαγιοχωρίου και Νυμφόπετρας ΔΔ Νυμφόπετρας, γ) Σχολαρίου ΔΔ Σχολαρίου και δ) Ευαγγελισμού ΔΔ Ευαγγελισμού' και 2. 'ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΟΑΠ ΔΗΜΟΥ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ και αποτύπωση – κτηματογράφηση – υψομετρική μελέτη – πολεοδομική μελέτη και μελέτη πράξης εφαρμογής στο έδαφος των οικισμών: α) Αρέθουσας, β) Φιλαδελφίου, γ) Ξηροποτάμου, δ) Ανοιξιάς, ε) Σκεπαστού, στ) Λίμνης, ζ) Μαυρούδας, η) Λευκούδας, καθώς και ανάλογη μελέτη για τους οικισμούς Άνω και Κάτω Στεφανινών'».

«Στα διαβιβαζόμενα τεύχη», αναφέρει στο έγγραφό του ο Δήμος Θεσσαλονίκης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Δήμο Βόλβης, «περιέχονται: ο επανέλεγχος των επιμετρήσεων και των λογαριασμών, ο πίνακας διαχωρισμού του αντικειμένου των μελετών, από τον οποίο προκύπτει ποιες εργασίες του μελετητή βρίσκονται εντός και ποιες εκτός της προκηρύξεως, καθώς και ο καθορισμός των αμοιβών των επιμέρους μελετών Κτηματογράφησης, Υψομετρικής Μελέτης, Πολεοδομικής Μελέτης και Μελέτης Πράξεως Εφαρμογής. Δεν κατέστη δυνατό να περιληφθεί επανέλεγχος των συγκριτικών πινάκων καθόσον αυτοί δεν παραδόθηκαν στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, παρά το υποβληθέν σχετικό αίτημά τους, ούτε τελικός τακτοποιητικός συγκριτικός πίνακας, εν όψει της ελλείψεως των ανωτέρω.

Τα ως άνω τεύχη συντάχθηκαν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και της Διεύθυνσης Κατασκευών του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν οριστεί με τα υπ' αριθ. πρωτ. 36852/26.09.2014 και 72905/5366/30.09.2014 έγγραφα των προϊσταμένων των ως άνω Διευθύνσεων, αντίστοιχα, σε εκτέλεση της υπ' αριθ. 5238/63296/25.08.2014 εντολής Δημάρχου.

Η σύνταξη, υπογραφή, θεώρηση – σφράγιση και αποστολή των εν λόγω τευχών δεν καθιστά καμία οργανική μονάδα του Δήμου μας 'Διευθύνουσα Υπηρεσία' σε σχέση με τις μελέτες του θέματος, οι δε εντολές Δημάρχου που περιέχονται στα υπό στοιχ. (ε) σχετικά δεν μεταβάλλουν τις μέχρι σήμερα θέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις εν λόγω μελέτες και δεν θίγουν (ούτε άλλωστε είναι σε θέση να θίξουν) την ισχύουσα νομιμότητα».

Στην ουσία ο Δήμος καταθέτει τα στοιχεία βάσει των οποίων θεωρεί ότι συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις της ΕΕ και πλέον και της κυβέρνησης, όμως παραδέχεται ότι –και αυτός- δεν έχει συμμορφωθεί ως προς το σκέλος του επανελέγχου των συγκριτικών πινάκων και συνακόλουθα δεν έχει συμμορφωθεί ως προς την κατάρτιση του τακτοποιητικού συγκριτικού πίνακα. Ως αιτιολογία για τη μη συμμόρφωσή του σε αυτό το σκέλος επικαλείται ότι ζήτησε, αλλά δεν παρέλαβε τα απαιτούμενα στοιχεία, τα οποία είναι στα χέρια δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούσαν στην παλιά Πολεοδομία της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Ανάλογη εκκρεμότητα βρήκαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και στο πόρισμά τους που αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες η Voria.gr σε άλλο Δήμο από τους εμπλεκόμενους και γι' αυτό δεν έκλεισαν την υπόθεση, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ του συγκεκριμένου Δήμου.

Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση έχει μεγάλη συνέχεια, καθώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος από την πλευρά του να επωμιστεί το όποιο πρόστιμο και είναι βέβαιο πως στην όλη υπόθεση υπάρχουν και πολιτικές προεκτάσεις, όπως βέβαια και ποινικές... Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ έχει καταδικαστεί η χώρα από τον Οκτώβριο του 2011, μόλις τώρα «θυμήθηκαν» όλοι να... ελέγξουν και να... συμμορφωθούν (τώρα άραγε διαπίστωσαν στους Δήμους ότι τους λείπουν πίνακες, δηλαδή στοιχεία των φακέλων των μελετών του... 2001;).