Skip to main content

Απόγονοι της Μπουμπουλίνας θα «πυρπολήσουν» Πρωτοχρονιά τη Θεσσαλονίκη

Δύο αδέλφια από τις Σπέτσες είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές που θα παρουσιάσουν το σόου πυροτεχνημάτων για την αλλαγή του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.

Μαγευτικά αναμένεται να είναι τα πρώτα οκτώ λεπτά του 2017 για τους Θεσσαλονικείς, αφού ο ουρανός πάνω από την πόλη θα γεμίσει με Χριστουγεννιάτικα σύμβολα, από τα πυροτεχνήματα που ετοιμάζουν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, Παύλος και Φίλιππος Νάνος.

Η ενασχόληση με τις εκρήξεις κυλάει στο αίμα τους, αφού οι δύο αδελφοί, που κατάγονται από τις Σπέτσες, είναι απόγονοι της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης του '21, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας! Ο προπάπους τους Δημήτρης Μπούμπουλης είναι ο δισέγγονος της Μπουμπουλίνας και αυτός που θεμελίωσε το έθιμο της Αρμάτας στις Σπέτσες το 1920, με τη βοήθεια δύο Ιταλών πυροτεχνουργών.

Αρχικά, το κάψιμο της Αρμάτας γινόταν με εκρηκτικά και καύσιμα, μέχρι που τον Δημήτρη διαδέχθηκε στη δουλειά ο γιος του, Γιώργος Μπούμπουλης, ο οποίος πρόσθεσε βεγγαλικά, κάνοντας το θέαμα πιο εντυπωσιακό. Το επάγγελμα κληρονόμησε ο γαμπρός του, Σπύρος Νάνος, ο οποίος σήμερα παραδίδει την επιχείρηση στους δύο γιους του, Παύλο και Φίλιππο Νάνο.

Οι δύο αδελφοί έχουν μεγάλη αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουν. «Γεννήθηκα μέσα στα πυροτεχνήματα και μεγάλωσα με αυτά, δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω κάποιο άλλο επάγγελμα», λέει στη Voria.gr ο Παύλος Νάνος, ο οποίος σε ηλικία μόλις 33 ετών και μαζί με τον 25χρονο αδελφό του, έχουν αναλάβει πια τα ηνία της επιχείρησης.

Έτσι, η τέχνη πέρασε από γενιά σε γενιά και η επιχείρηση μετρά σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας. Οι πυροτεχνουργοί τέταρτης γενιάς έχουν κατακτήσει με την επιχείρησή τους όλη την Ελλάδα αλλά και πόλεις του εξωτερικού. Αναλαμβάνουν να πλαισιώσουν θεαματικά όλες τις μεγάλες παραδοσιακές εκδηλώσεις, όπως η Αρμάτα στις Σπέτσες, ο εορτασμός της εκδήλωσης "Μιαούλια" στην Ύδρα, το Κερκυραϊκό Πάσχα, η αναπαράσταση έκρηξης ηφαιστείου στην Σαντορίνη, το Πατρινό Καρναβάλι και ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Πάργα και την Πάρο.

Ο δισέγγονος της Μπουμπουλίνας, Δημήτρης Μπούμπουλης, θεμελίωσε στις Σπέτσες το έθιμο της Αρμάτας.

 

Ακόμη, έχουν απογειώσει συναυλίες μεγάλων διεθνών καλλιτεχνών, από τη Shakira μέχρι τους Metallica ενώ συμμετείχαν και στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Επιπλέον, η επιχείρηση έχει να καμαρώνει για -ούτε μία, ούτε δύο αλλά- επτά πρωτιές σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το πιο πρόσφατο βραβείο να έχει κερδηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πυροτεχνημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Γιώργος Μπούμπουλης, «μπουρλοτιέρης» δεύτερης γενιάς, πρόσθεσε βεγγαλικά στο έθιμο της Αρμάτας.

 

Τι είναι όμως αυτό που δίνει στους αδελφούς Νάνου το προβάδισμα, σε σχέση με κάθε άλλο συνάδελφό τους παγκοσμίως; Ο Παύλος αποκαλύπτει στη Voria.gr τα μυστικά των πυροτεχνημάτων και απαντά ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να συμβάλλουν, ώστε να καταφέρει κανείς να είναι πρώτος στο είδος του: «Χρειάζεται να βάλεις φαντασία, κάνοντας μια καλή και πρωτότυπη σκηνοθεσία για το σόου που θες να παρουσιάσεις. Παράλληλα, πρέπει να είσαι συνετός στη διαχείριση του budget ώστε να αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι συγκεκριμένος στους διαγωνισμούς. Και φυσικά, πρέπει να συνδυάσεις τα χρώματα και τα σχέδια με κανόνες αισθητικής, για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα από το κοινό».

Ο Παύλος Νάνος οπλίζει συστοιχίες βεγγαλικών στα «Μαούλεια» στην Ύδρα.

 

Φυσικά, ο εντυπωσιασμός του κοινού είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση. Σύμφωνα με τον Πάυλο, «σημασία έχει να συγκινήσεις το κοινό, να προκαλέσεις τα σωστά συναισθήματα, να αγγίξεις τον κόσμο στην καρδιά και να τον κάνεις να νιώσει τη μαγεία των φωτών και των χρωμάτων στον ουρανό».

Ένα τέτοιο σόου - έκπληξη θα προσφέρει στην Θεσσαλονίκη τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς η επιχείρηση Nanos Fireworks. «Θα παρουσιάσουμε ένα σόου που αντίστοιχό του δεν έχει ξαναδεί η Θεσσαλονίκη», υπόσχεται ο Παύλος. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τα πυροτεχνήματα των αδελφών Νάνου θα φωτίσουν τη Θεσσαλονίκη, εκτός ιδιωτικής εκδήλωσης. Το σόου θα ξεκινήσει με την αλλαγή του χρόνου, στις 12 τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει οκτώ λεπτά, ώστε να το αντιληφθούν και να το παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.

«Είναι μεγάλη τιμή το ότι ο δήμος και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μου έκαναν αυτήν την πρόταση», λέει ο Παύλος και προσθέτει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η φετινή συνεργασία να αποτελέσει την έναρξη μιας μακροχρόνιας συμμετοχής σε εκδηλώσεις της πόλης. Μάλιστα, ο Παύλος δήλωσε πολύ ευχαριστημένος, καθώς οι διοργανωτές δεν του επέβαλαν κανέναν περιορισμό στο πώς θα συνθέσει το σόου. «Μου άφησαν όλη την ελευθερία να σχεδιάσω το θέαμα κατά βούληση κι αυτό με βοηθάει πολύ, αφού μπορώ να δημιουργήσω και να εκφραστώ με μεράκι, όπως το θέλω», αναφέρει στη Voria.gr.

Τα Χριστούγεννα - και η Πρωτοχρονιά - είναι γιορτές που, σύμφωνα με τον Παύλο, μπορούν να αποτυπωθούν θεαματικά με τη χρήση πυροτεχνημάτων, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστούν γιορτινά σύμβολα στον ουρανό, δίνοντας μια ατμόσφαιρα κατάνυξης αλλά ταυτόχρονα και ενθουσιασμού, όπως αρμόζει σε κάθε αλλαγή του χρόνου.

Συνεπώς, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να περιμένουν ένα θέαμα που θα εντυπωσιάσει, θα μείνει αξέχαστο και σίγουρα θα προκαλέσει συναισθήματα αισιοδοξίας, αγάπης και ευτυχίας για να συντροφεύουν την πόλη στο νέο έτος που έρχεται.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση Nanos Fireworks, μπορεί κανείς να βρει στις ιστοσελίδες fireworks.gr και nanosfireworks.gr καθώς και στη σελίδα τους στο Facebook.