Skip to main content

Οι ατελείωτες «διαπραγματεύσεις» και η εξωστρέφεια των Βαλκάνιων

Οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι ποντιακοί χωροί της Κωνσταντινούπολης και ο Μελανσόν που δεν είναι Τσίπρας.

Να και οι επιπτώσεις της ατέλειωτης «διαπραγμάτευσης». Χαμηλότερη ανάπτυξη κατά 0,6% του ΑΕΠ περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα το 2017 όπως αναφέρει στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω σε 2,2% του ΑΕΠ την προηγούμενη πρόβλεψη (του Οκτωβρίου του 2016) για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2017. Για το 2018 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,7%. Αν επαληθευθούν τα νούμερα, σημαίνει πως θα επιβληθούν και άλλα μέτρα. Αυτά παθαίνει ένας λαός, όταν εμπιστεύεται την τύχη του σε άσχετους ομφαλοσκόπους. Και πού είσαι ακόμη…

[Για να μη υπάρχει σύγχυση, η ομφαλοσκοπία είναι πρακτική με την οποία ακραίοι θρησκόληπτοι προσπαθούσαν να φτάσουν σε θρησκευτική έκσταση παρατηρώντας επί μεγάλο χρονικό διάστημα τον ομφαλό τους. Στην πραγματικότητα, επειδή βέβαια ήσαν γυμνοί, παρατηρούσαν λίγο παρακάτω, αλλά από σεμνότητα, λέμε ότι κοιτούσαν τον ομφαλό. Μεταφορικά, ομφαλοσκόπος είναι αυτός που επικεντρώνει όλο του το ενδιαφέρον στον εαυτό του με συνέπεια να αδρανεί ή να αδιαφορεί για τον κοινωνικό περίγυρο].

Στο γενικό πανεπιστήμιο MEF, της Κωνσταντινούπολης, στο δεύτερο έτος του Καλλιτεχνικού Τμήματος, έχει καθιερωθεί ένα μάθημα καλλιτεχνικής δεξιότητας, όπου οι φοιτητές εξετάζονται και στην επίδοσή τους στους ποντιακούς χορούς ως απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουν το έτος. [Στα ελληνικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να διδάσκονται τον χορό του Ζαλόγγου, με βάση την ανταπόκριση που έχουν τα πτυχία στην ελληνική αγορά].

Εμείς «διαπραγματευόμαστε» και οι Βαλκάνιοι προχωρούν μπροστά, παρά το μπάχαλο που επικρατεί στα κράτη τους. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Ζανγκ Γκάολ, βρέθηκε στα Τίρανα για επαφές ως προς την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε τομείς υποδομών, παραγωγής, τουρισμό και γεωργία στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία οικονομικής ζώνης, ενός σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού».

Και, προσέξτε, τόνισε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Αλβανίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η Κίνα αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω την εισαγωγή των αλβανικών προϊόντων, όπως το… ελαιόλαδο και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία κινεζικών επιχειρήσεων στην Αλβανία. Την ίδια ώρα εξέχοντες κυβερνητικοί ασχολούνται με… το Άγιος Φως. Όπως πάμε -ή, καλύτερα, όπως μας πάνε- θα βρεθούμε κάτω και από τους Βαλκάνιους.

Παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός μάς έχει συνηθίσει να κόβει κορδέλες σε έργα που έκαναν οι προηγούμενοι, παραδόξως δεν παρέστη στα εγκαίνια του κουβουκλίου που έκαναν αντεξουσιαστές στα Εξάρχεια. Δεν τον κάλεσαν; Έθεσε βέτο ο Λαφαζάνης;

Μας κατάλαβαν όλοι σύντροφοι...  «Δεν είμαι Αλέξης Τσίπρας για να κλειστώ σε ένα δωμάτιο, επί 17 ώρες, με κάποιον που με προσβάλλει»!  Με αυτόν τον τρόπο απάντησε σε ερώτηση ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Κάποια εποχή στη Γαλλία αποκαλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον Μελανσόν της Ελλάδας. [Λεπτομέρεια: Δίπλα στον Μελανσόν βρισκόταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Περιττό να σημειώσω, πόσο ζωηρά χειροκρότησε την απάντηση].