Skip to main content

Απογοήτευση από το πρόγραμμα για την αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων

Οι «μικροί» που θέλουν να ενταχθούν στο «Αναβάθμιση», βρέθηκαν αντιμέτωποι με οκτώ τροποποιήσεις της Πρόσκλησης, κρίσιμες αλλαγές και καθυστερήσεις.

 Μέσα σε ενάμισι χρόνο έχουν γίνει, όχι μία και δύο, αλλά οκτώ τροποποιήσεις του Οδηγού του Προγράμματος που θεωρητικώς στοχεύει στην Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων με την Ανάπτυξη των Ικανοτήτων τους στις Νέες Αγορές.

Υποτίθεται ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, του οποίου πολύ ορθώς αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης (στα 310 εκατ ευρώ), στοχεύει στην ενίσχυση αυτών των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  σε στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας, που συγκεκριμένα είναι: αγροτοδιατροφή, υλικά/κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες ΠΕ, υγεία, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες.

Αυτοί λοιπόν οι «μικροί» αλλά με προοπτικές ανάπτυξης, της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας, βρίσκονται επί ενάμισι χρόνο αντιμέτωποι με μία απερίγραπτη προχειρότητα, που τους κοστίζει σε χρήμα, χρόνο αλλά και υλοποίηση, ενδεχομένως κρίσιμων, επιχειρηματικών κινήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 (11/2/2016), όταν δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους.  Στις 7 Ιουλίου 2017 δημοσιεύτηκε η 8η τροποποίηση της Πρόσκλησης. Από την δημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης μέχρι την δημοσίευση της 8ης   Τροποποίησης της Πρόσκλησης έχει περάσει ενάμισι χρόνος. Με συνεχείς παρατάσεις στις ημερομηνίες και τροποποιήσεις στον Οδηγό του Προγράμματος, πώς να προχωρήσουν οι αξιολογήσεις, οι εντάξεις, οι υλοποιήσεις και πληρωμές των όποιων δικαιούχων;

Το πράγμα μιλάει από μόνο του και φωνάζει «καθυστερήσεις», αλλά φωνάζει και «ανατροπές», που συνεπάγονται κόστος για τους ενδιαφερόμενους.

Συγκεκριμένα, με τις τροποποιήσεις συμπεριλήφθηκαν δύο απαιτήσεις που δεν ήταν στην αρχική Πρόσκληση, δύο απαιτήσεις βασικές που αν δεν ικανοποιούνται είναι λόγοι απένταξης, που σημαίνει ότι όσοι πλήρωσαν σε εταιρείες συμβούλων για την κατάρτιση επενδυτικού σχεδίου και την υποβολή αιτήματος, ενδέχεται να έχουν πετάξει τα λεφτά τους από το παράθυρο.

Με τον έναν όρο που προστέθηκε, απαγορεύεται η συστέγαση της εταιρείας με κάποια άλλη. Με τον δεύτερο όρο, ζητείται από την επιχείρηση, όταν θα ολοκληρώσει το επενδυτικό της σχέδιο, «να διαθέτει τουλάχιστον τις ΕΜΕ μισθωτής εργασίας  του έτους 2015», δηλαδή να απασχολεί τουλάχιστον όσους εργαζόμενους είχε πριν τρία χρόνια, εν καιρώ συνεχιζόμενης κρίσης.

Γίνεται αντιληπτό ότι όσοι ενδιαφερόμενοι, έσπευσαν με την πρώτη Πρόσκληση να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την υποβολή αίτησης ένταξης, πολύ πιθανόν τώρα να μένουν εκτός νυμφώνος.

Όταν τα επενδυτικό προγράμματα και δράσεις σχεδιάζονται με τέτοια προχειρότητα, τι να περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από το ΕΣΠΑ και το περίφημο ΕΠΑνΕΚ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει σαν μοχλός για την επανεκκίνηση της οικονομίας.