Skip to main content

Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Δύο μέρες μετά το τουρκικό δημοψήφισμα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα υπέβαλε επίσημο αίτημα για την ακύρωση της διαδικασίας

Άμεσα ενεργοποιείται η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία για τις σοβαρές παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Πριν από λίγη ώρα ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ερντάν Ακσουγκέρ μετέβη στα γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, δηλαδή της αρμόδιας αρχής που ήταν υπεύθυνη για την ομαλή εκλογική διαδικασία και η οποία έλαβε την αμφιλεγόμενη απόφαση να θεωρεί έγκυρα τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια. Ο Ασκουγκέρ υπέβαλε επίσημο αίτημα του κόμματος για την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Λίγο νωρίτερα το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου είχε ανακοινώσει ότι υπέβαλε ηλεκτρονικά στην αρμόδια εκλογική αρχή στοιχεία για συγκεκριμένες παρατυπίες που συγκέντρωσε από 10.900 εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν σε σχολεία, από σύνολο 57.000 τέτοιων κέντρων σε όλη τη χώρα. Η αρμόδια αρχή θα εξετάσει τις περιπτώσεις και θα αποφανθεί για το αν ισχύουν οι κατηγορίες.

Νωρίτερα η προσαρμογή της νομοθεσίας στο νέο σύνταγμα;

Στο μεταξύ, η διαδικασία για την προσαρμογή της νομοθεσίας στο νέο σύνταγμα μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το 2019 που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος το κόμμα θα προσκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν να ξαναγίνει μέλος του κόμματος, από το οποίο είχε αποχωρήσει μόλις ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Σημειώνεται ότι στο μέχρι τώρα ισχύον σύνταγμα ο πρόεδρος της χώρας δεν επιτρεπόταν να ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα. Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί όχι μόνον να ανήκει σε κόμμα αλλά και να είναι πρόεδρος του κόμματος, πράγμα που αναμένεται να γίνει και με τον Ερντογάν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός –του οποίου η θέση θα καταργηθεί με το νέο σύνταγμα- ανακοίνωσε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη δεν ήταν η τελευταία των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία αλλά η πρώτη από άλλες που θα ακολουθήσουν. Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του είπε ότι «έχουν πολλή δουλειά να κάνουν μαζί». Στην χωρισμένη όμως στα δύο πλέον Τουρκία, οι οπαδοί του «όχι» κατεβαίνουν στους δρόμους και σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για το δημοψήφισμα, πράξη που εξελίσσεται σε μια γενικότερη διαμαρτυρία για το ύφος εξουσίας του προέδρου Ερντογάν.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle