Skip to main content

Η αξιοπρέπεια των Βούλγαρων, ο Ράμα και τα Βαλκάνια που βράζουν

Ο καλός μαθητής του Ερντογάν στην Αλβανία, το άνοιγμα της συζήτησης για τα σύνορα στα Βαλκάνια και η καλή δουλειά του Κοτζιά στο Κυπριακό.

Και διηγώντας τα να κλαις… Μαθήματα αξιοπρέπειας και σοβαρότητας στην άσκηση πολιτικής, μας δίνουν οι Βούλγαροι. Ο πρωθυπουργός, Ογκνιάν Γκερντζίκοφ, αντιτάχθηκε στο αίτημα του επικεφαλής του τουρκικού κόμματος «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», Λούτβι Μεστάν, που ζήτησε την ακύρωση της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής και απείλησε να μηνύσει τη βουλγαρική κυβέρνηση στο Στρασβούργο.

Ο Γκερντζίκοφ αντιτάχθηκε έντονα κατά του αιτήματος για την ακύρωση των εκλογών επειδή ορισμένοι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν τη βουλγαρική γλώσσα, στην οποία έγιναν οι εκλογές. «Αυτοί που θέλουν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα να μάθουν πρώτα βουλγαρικά και μετά να τα ασκήσουν». Πρόσθεσε ότι είναι δημαγωγία να εκλεγούν άνθρωποι στο βουλγαρικό κοινοβούλιο και να μην ξέρουν να γράφουν και να μιλούν βουλγαρικά.

Για όσους δεν κατάλαβαν, ότι τα Βαλκάνια «βράζουν»… Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του, αναφέρεται στην πολιτική αναταραχή στα Βαλκάνια και τον κίνδυνο αλλαγής των συνόρων. Είπε ότι η τύχη της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι συνδεδεμένη με την τύχη της Ευρώπης. Εάν κλείσει η ευρωπαϊκή προοπτική, εάν η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει, τότε στα Βαλκάνια ανοίγει συζήτηση για τα σύνορα.

Ερντογανάκι ο Ράμα. Καλούς μαθητές έβγαλε ο σουλτάνος. Δεν φοβάται όμως, ότι αν ανοίξει συζήτηση για τα σύνορα, υπάρχει και κάποια εκκρεμότητα με τα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρειο Ήπειρο; Θα βρεθεί κάποτε στην Αρχή κάποιος πολιτικός με πατριωτικές ευαισθησίες, δεν μπορεί….

Κι αν βρεθεί κανένας φαιδρός «προοδευτικός» και με χαρακτηρίσει ακραίο κ.λπ. επειδή μιλώ για Βόρειο Ήπειρο, να του θυμίσω τι είπε ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο παππούς, φυσικά) στη Βουλή των Ελλήνων ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 12 Ιουνίου 1960, για τον δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσει η ελληνική πολιτική επί του Βορειοηπειρωτικού: «Το θέμα υφίσταται... η διεκδίκησίς μας για την Βόρειο Ήπειρο είναι ιερά και απαράγραπτος».

Είναι ανεκτίμητη η ζημία της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος, που έχουν στρατηγική σημασία για μια χώρα. Όπως κατάντησαν όμως αυτές τις επιχειρήσεις συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, με τα προκλητικά για τον λαό προνόμια, και οι διοικήσεις με τις αμφισβητούμενες αποφάσεις τους, τι άλλο μπορεί να γίνει;

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προσπάθησε να πείσει την Τρόικα να μη «αναγκάσουν» τη ΔΕΗ να πουλήσει μονάδες της. Στο κρίσιμο όμως ερώτημα που του υποβλήθηκε («και πώς θα σωθεί;»), απάντηση δεν είχε. Όπως δεν έχει για τα λιμάνια, και γενικά για τις ΔΕΚΟ, με τις ζημιές να καλύπτει επί χρόνια ο κρατικός προϋπολογισμός (εγώ, δηλαδή).

Αφού, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, και η Χουριέτ επιτίθεται στον Κοτζιά, χωρίς αμφιβολία ο άνθρωπος κάνει καλά την δουλειά του (ως προς το Κυπριακό, επειδή ως προς τα Βαλκάνια, η στήλη τον «έκραξε» δεόντως).

4ωρη στάση εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ με την Γενική συνέλευση των εργαζομένων να καταγγέλλει «μαϊμουνιές» της «προοδευτικής εργοδοσίας» του «ηθικού πλεονεκτήματος». Εργαζόμενη επί 10μηνο έχει λάβει έως τώρα δύο δόσεις των 400 ευρώ. Καταγγέλλουν [με αγανάκτηση, γράφουν] την μεθόδευση της διοίκησης, η οποία έκανε μια παραπειστική σύμβαση 15 ημερών στις 17 Μαρτίου, προκειμένου να μπορεί να επικαλεστεί μαθητεία και λήξη σύμβασης στη συνέχεια.