Skip to main content

Οι δανειστές θέλουν ECCL και η Αθήνα... PCCL για το επόμενο βήμα

Η περίπτωση της εγκατάστασης μιας πιστωτικής γραμμής, που θα λειτουργεί ως μπακ απ σε περίπτωση ανάγκης, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

Με οποιαδήποτε πηγή, από την πλευρά των θεσμών, και αν συνομιλήσει κανείς αυτό τον καιρό, αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί μιας μορφής στήριξη από τον ESM στο μέλλον, η απάντηση είναι κατηγορηματική: Ναι. Η Αθήνα, που το γνωρίζει και σε μεγάλο βαθμό το αντιλαμβάνεται, επιχειρεί τώρα, στο παρασκήνιο, να υιοθετήσει αυτή τη θέση, αλλά όσο το δυνατόν πιο ...στρογγυλεμένα.

Η περίπτωση της εγκατάστασης μιας πιστωτικής γραμμής, που θα λειτουργεί ως μπακ απ, σε περίπτωση ανάγκης, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, είναι ένα σοβαρό σενάριο, σε αυτό το πλαίσιο. Μάλιστα, βάσει όσων αναφέρουν πηγές των δανειστών, το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για μια ενισχυμένη γραμμή, (ECCL) και όχι η απλή "προληπτική γραμμή" (PCCL) που προβλέπει πιο χαλαρή παρακολούθηση, αλλά απευθύνεται σε χώρες με καλή οικονομική κατάσταση. Το γεγονός αυτό, βεβαίως, αυξάνει τον κίνδυνο της λήψης επιπλέον μέτρων. Κι αυτό ακριβώς θέλει τώρα να αποφύγει η πλευρά της κυβέρνησης.

Η μεγάλη φιλοδοξία του πρωθυπουργού είναι, στο τέλος του μνημονίου, η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να εχει ζητήσει στήριξη από την ECCL. Η προοπτική αυτή ωστόσο είναι πολύ δύσκολη και το πιθανότερο είναι πως θα κληθεί να την διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.