Skip to main content

Η ΔΕΗ σε σημείο καμπής - Η έρευνα της DGcomp και η επόμενη μέρα

Οι φόβοι στελεχών της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο η έρευνα της DGcomp να καταλήξει σε επιβολή προστίμου - Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στη δημόσια επιχείρηση

Ποιο είναι το χείριστο σενάριο που αναμένουν αλλά απεύχονται στη ΔΕΗ σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την επιχείρηση;

Η έρευνα της DGcomp, που βρίσκεται σε εξέλιξη και φέρεται να επικεντρώνεται στον τρόπο διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος, να διαρκέσει μερικούς μήνες και να καταλήξει σε επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει και στα 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα σενάριο - το οποίο εννοείται ότι κανείς δεν εύχεται, αλλά είναι πιθανό - το οποίο στοιχειώνει την διοίκηση της εταιρίας, η οποία όφειλει να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

Τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο πρακτικά, για την επόμενη μέρα της; Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για να αποπληρώσει το πρόστιμο ενώ αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο σειράς προσφυγών για αποζημιώσεις. Κι αυτό γιατί οι ενδιαφερόμενοι θα "πατάνε" πάνω στην μη ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού και  θα προβάλουν χρηματικές επιστροφές.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ εχει να αντιμετώπισε τα δικά της, μεγάλα, οικονομικά προβλήματα. Με σημαντικότερο όλων την έλλειψη ρευστότητας.  Αρμόδια στελέχη της επιχείρησης δεν κρύβουν ότι χωρίς νέες εισροές χρημάτων η επιχείρηση αντέχει μέχρι τέλος της άνοιξης.

Και για αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο, που θα καλύψει την ομολογιακή εκδοση των 200 εκατ. που λήγει στο τέλος Απριλίου.