Skip to main content

Η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει στον... αέρα

Οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Ελλάδα μία ημέρα ακριβώς μετά την ολοκλήρωση της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου.
Πότε θα έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα; Πιθανότατα, 16 με 17 Οκτωβρίου. Από πού προκύπτει αυτό; Επαγωγικά, από την ημερομηνία ενός άλλου σημαντικού συμβάντος, που σχετίζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
 
Συγκεκριμένα, στις 15 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η φθινοπωρινή Σύνοδος του Ταμείου, οπότε, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αμέσως μετά η τρόικα θα έλθει στην χώρα μας. Τουλάχιστον, αυτή ήταν η τακτική που είχε ακολουθηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
 
Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Και ότι στο ίδιο αεροπλάνο, της επιστροφής από την Ουάσινγκτον, θα κάθονται δίπλα – δίπλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί. Και κάπως έτσι, «στον αέρα» θα ξεκινήσει η συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση.
 
Στο μεταξύ, η πορεία της οικονομίας δείχνει να προβληματίζει, καθώς κρίσιμοι δείκτες «λαχανιάζουν». Είναι ενδεικτικό ότι «κατεβάζει» τους τόνους αισιοδοξίας του κορυφαίος θεσμικός τραπεζικός παράγοντας. Τώρα, χαρακτηρίζει τη γενικότερη εικόνα «σχετικά βελτιωμένη», προβλέποντας ανάπτυξη 1,7%.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η ανακοίνωση της πορείας του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, αν και η ΕΕΤ, στην τελευταία συνάντηση της με τον κ. Τσίπρα εμφανίστηκε αρκούντως αισιόδοξη. Βεβαίως, κανείς δεν γνωρίζει τι λέγεται στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό.
 
Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διευθύνων σύμβουλος μεγάλης Τράπεζας, συναντήθηκε αρχές της προηγούμενης εβδομάδας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις, η συνάντηση. Τα projects που «τρέχει» η συγκεκριμένη τράπεζα είναι πολύ μεγάλα.