Skip to main content

Το ελληνικό χρέος, τα σενάρια για ρήξη και ο «πυροσβέστης» Γιούνκερ

Η ελληνική πλευρά διευρύνει το χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας πέραν της 15ης Ιουνίου - Για αδιέξοδο κάνουν λόγο ξένα ΜΜΕ

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ φουντώνουν τα σενάρια περί επανάληψης του καλοκαιριού του 2015.

Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί σε όλους τους τόνους να επιμένει ότι ζητά συνολική πολιτική λύση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ (δείτε εδώ).

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός χθες, στις κοινές του δηλώσεις με τον Εσθονό πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας θέλησε να διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα που θέτει η Ελλάδα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και πέρα από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου, λέγοντας ότι «λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει» (δείτε αναλυτικότερα εδώ).

Χάσμα Σόιμπλε-ΔΝΤ

Mιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φανέρωσε το χάσμα που διαγράφεται με το ΔΝΤ.

«Διαφωνούμε με το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει το 1% για τα επόμενα 40 χρόνια» τόνισε ο κ. Σόιμπλε σύμφωνα με το newmoney.gr, ενώ πρόσθεσε πως με αυτό τον ρυθμό «δεν θα κατορθώσει να κλείσει το χάσμα που την χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».

Μάλιστα, δεν δίστασε να προσθέσει ότι «ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί όλα τα προγράμματα (σ.σ.: της Ελλάδας) αποδείχθηκαν μάταια».

Πιέσεις από Γιούνκερ - Ντράγκι

Παράλληλα, σύμφωνα με το sofokleousin.gr, πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να ασκήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην αυριανή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ αναμένεται να ζητήσει από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να κλείσει άμεσα και με μια «καθαρή» λύση το ελληνικό ζήτημα, στις 15 Ιουνίου, καθώς στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης μέσα στο καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την Ευρώπη, ιδιαίτερα υπό το φως και των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.

Σε αυτό το κλίμα, από άλλη οπτική, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι θέλει μία λύση που να καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο, προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τα ξένα ΜΜΕ «βλέπουν» αδιέξοδο

Σημειώνεται ότι σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ των δανειστών για το χρέος από αυτόν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, κάνοντας λόγο για «ριψικίνδυνο παιχνίδι» από την πλευρά της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσαν τα σενάρια περί πιθανής ρήξης που κυκλοφόρησαν.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Bild έκανε λόγο για άρνηση της Αθήνας να αποπληρώσει την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε η Bild διαστρέβλωσε αυτά που είπε εχθές (δείτε εδώ).

Σενάρια για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Παράλληλα, πρόταση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών διατύπωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο του χρέους.

Στελέχη της αντιπολίτευσης διαμήνυσαν ότι θεωρούν την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ως μια νέα προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να «αποπροσανατολίσει και να επιχειρήσει διάχυση ευθυνών ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου», ενώ και το Μαξίμου διέψευσε αυτά τα σενάρια.