Skip to main content

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και το «κρατίδιο» των Σκοπίων

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο χαρακτηρισμός «κρατίδιο» για τα Σκόπια και πώς ο εκλογικός νόμος του Τσίπρα φέρνει ακυβερνησία... στην Ισπανία.

Είπε ο Ν. Κοτζιάς πως η προσπάθεια που καταβάλλει αποβλέπει στην σύσφιγξη των σχέσεών μας με τους Τούρκους. Όπως το δει κανείς. Εγώ δεν βλέπω σύσφιγξη, μάλλον ασφυξία βλέπω.

Όταν ο Τραμπ, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει πει και έχει κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει αντιπαθής στους ψηφοφόρους, και εξακολουθεί να το παλεύει με την Χίλαρυ, μπορεί κάποιος να σκεφθεί πόσο αντιπαθής είναι η Κλίντον στους Αμερικανούς [και όχι μόνον]. Αλλά, τα αφεντικά την θέλουν για πρόεδρο.

Την ισπανική ακυβερνησία φέρνει ο εκλογικός νόμος του Τσίπρα. Προς την τρίτη διαδοχική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 12 μηνών, οδεύει η Ισπανία, καθώς ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, δύσκολα θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής Βουλής. Παρά την εκλογική του νίκη στις αναμετρήσεις του Δεκεμβρίου και του Ιουνίου, ο Ραχόι αδυνατεί να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση,

Ο οίκος τελετών «Μπαμπούλας» ετοιμάζει τα 100 φέρετρα που θα χρειαστεί η χήρα του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, για την έκθεσή της που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Δημητρίων. Να τα στείλει μετά στην Βενεζουέλα που χρησιμοποιούν χάρτινα, λόγω κόστους. Πρόκειται για την χώρα πρότυπο των Τσίπρα-Παππά.

Ο πάντα αισιόδοξος Ν. Αναστασιάδης μας λέει ότι προχωρούν αισίως οι διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους. Δεν λέει όμως ότι γίνονται συνεχώς υποχωρήσεις από πλευράς μας. Προ ημερών, η τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού», προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο, 12 ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα, ενώ διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη φρεγάτα, μέσω ασυρμάτου, επικοινώνησαν με το ερευνητικό και ζήτησαν από τον καπετάνιο να εγκαταλείψει την περιοχή επειδή, όπως ισχυρίσθηκαν, είναι τουρκική θάλασσα, την οποία το ερευνητικό σκάφος παραβίαζε. Το κυπριακό σκάφος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει μετά τις τουρκικές απειλές.

Η πρόκληση γίνεται ενώ κορυφώνεται η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και οι προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για φυσικό αέριο. Κατά τα άλλα… αισιοδοξεί ο Κύπριος πρόεδρος.

Παρατηρώ, πως πολλοί θέλοντας να υποβαθμίσουν το κράτος των Σκοπίων, το αποκαλούν κρατίδιο. Συγκρατηθείτε, παιδιά. Αν ένα κράτος των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κρατίδιο, τι θα πούμε τότε για την Κύπρο που έχει λιγότερους από ένα εκατομμύριο; Και αν με το «κρατίδιο» εννοούν πως δεν έχει σοβαρότητα, τότε την Αλβανία ή το Κοσσυφοπέδιο πώς θα τα λέμε;

Οι Τούρκοι κατηγορούν τους Κούρδους ότι κάνουν… εθνοκάθαρση. Απίστευτοι τύποι, οι γείτονες. Άραγε, κατάλαβε η Δύση, ότι όλες οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, που καταλογίστηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, είχαν αποκλειστικά στόχο τους Κούρδους της Τουρκίας.  

Πώς γίνεται πάντα οι βομβιστές του Ισλαμικού Κράτους να ανατινάζονται μέσα σε κουρδικό πλήθος; Και γιατί το Ισλαμικό Κράτος, που αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε χτύπημα «μοναχόλυκου» -όπου κι εάν συμβεί στον πλανήτη-, δεν έχει αναλάβει ποτέ την ευθύνη για κάποια από τις βομβιστικές επιθέσεις που του προσάπτουν στην Τουρκία;