Skip to main content

Η διεθνής συνεργασία στη συνάντηση Μέρκελ - πάπα Φραγκίσκου

Ο πάπας με ενθάρρυνε να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να τηρηθούν διεθνείς συμφωνίες, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντησή τους.

Να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να «πέσουν τα τείχη» που εμποδίζουν τη διεθνή συνεργασία, προέτρεψε την Άνγκελα Μέρκελ ο πάπας Φραγκίσκος, όπως δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, υπογραμμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεση του δικού της προγράμματος και της πολιτικής των ΗΠΑ.

«Ο πάπας με ενθάρρυνε να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να τηρηθούν διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Παρισιού», τόνισε η Μέρκελ έπειτα από τη 40λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι ο πάπας εξέφρασε την υποστήριξή του στους στόχους της Ομάδας των Είκοσι (G20) μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που θα συνεδριάσει στο Αμβούργο τον επόμενο μήνα.

Η επίτευξη των στόχων της G20 προϋποθέτει ότι «είμαστε μέρος ενός κόσμου στον οποίου εργαζόμαστε μαζί, έχουμε μια πολυμερή συνεργασία», εξήγησε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πάπα.

«Αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο θέλουμε να γκρεμίζουμε τείχη και όχι να τα οικοδομούμε, στον οποίο επιδιώκουμε την ευημερία, τον πλούτο, τιμή και αξιοπρέπεια για την ανθρωπότητα».

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από πολλούς άλλους ηγέτες.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο πάπας υποδέχθηκε την καγκελάριο.