Skip to main content

Οι δηλώσεις Ζάεφ και η ανησυχία στη Βουλγαρία για τον Ερντογάν

Η κερκόπορτα που ανοίγει με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και το... deal που προτείνει στη Γερμανία ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι επί πολλά χρόνια το κράτος του προκαλούσε την Ελλάδα, και τόνισε: «Θέλουμε να αλλάξουμε την τρέχουσα διεθνή ονομασία, ΠΓΔΜ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με τρόπο που να μπορεί να είναι αποδεκτό από την Ελλάδα, αλλά και από τη "Μακεδονία"».

«Γεννήθηκα ως "Μακεδόνας", ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν επίσης ("Μακεδόνες"). Αυτό δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση. Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματα τα δικά μου και των συμπατριωτών μου», αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας στη συνέχεια πως καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών.

Άρα, θα αλλάξει ελάχιστα το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν, όμως στην εθνικότητα θα είναι… Μακεδόνες. Λαμπρά. Μεγάλη η "επιτυχία" μας!

Ποιο κράτος μας καθήλωσε; Το λέγει ο Λούμπτσιο Τόπτσεφ, μέλος της λεγόμενης "μακεδονικής πατριωτικής οργάνωσης" των ΗΠΑ: «Η διαχείριση του Γκρούεφσκι και του Σάσο ήταν συγκρίσιμη με τη Μαφία, αλλά ήταν μια Μαφία καλύτερα οργανωμένη από αυτήν του Αλ Καπόνε».

«Η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στις πρόσφατες επιμονές του Ερντογάν στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, η οποία καθιερώνει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, διότι το επόμενο πιθανό αίτημα του Τούρκου προέδρου είναι για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου, Πλάμεν Παβλόφ.

Το θέμα αφορά άμεσα και τη Βουλγαρία, είπε, επειδή στις δηλώσεις του ο Ερντογάν αναφέρει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν παρέχει λύσεις στα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης τους οποίους χαρακτηρίζει ως Τούρκους συμπατριώτες του. Αυτό μπορεί να επικαλεστεί και για τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας, υποστηρίζει ο Πλάμεν Παβλόφ.

Αν ο Ερντογάν επιδίωκε με την επίσκεψή του στην Ελλάδα να ανοίξει πάλι την πόρτα για τη Δύση, κατάφερε να κλείσει και το παράθυρο ακόμη. Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, έλεγε η γιαγιά μου. Αυτός ο άνθρωπος, δεν αλλάζει. Η μεγαλομανία του δεν περιορίζεται. Πότε θα το καταλάβουμε αυτό;

Δεκατρείς Βόσνιοι συνελήφθησαν για εγκλήματα πολέμου, που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εναντίον Σέρβων στην περιοχή του Κόνιτς κατά της διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95). Προσέξτε πως μάς έρχεται η είδηση. Δεν αναφέρεται ότι πρόκειται περί μουσουλμάνων εναντίον χριστιανών. Ενώ όταν συλλαμβάνονταν Σέρβοι τονιζόταν πως τα θύματα ήσαν μουσουλμάνοι.

Ανταλλαγή Γερμανών οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές με Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία και τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί συνεργάτες των πραξικοπηματιών, πρότεινε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία απέρριψε την πρόταση.

Παίρνει ομήρους ο σουλτάνος για ανταλλαγή. Μέθοδοι του Μεσαίωνα, σε ένα κράτος που οι ημέτεροι δήθεν προοδευτικοί μιλούν για φιλία μεταξύ των λαών. Από πού παίρνει ψήφους ο Ερντογάν; Δεν τον ψηφίζει ο τουρκικός λαός; Δεν εγκρίνει με την ψήφο του την ανθελληνική πολιτική του; Γιατί βγάζουν έξω από το κάδρο των ευθυνών τον τουρκικό λαό;