Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη στον χάρτη της ψηφιακής κουλτούρας του re:publica (vid)

Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια για την ψηφιακή κουλτούρα έρχεται στην πόλη - Η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μία από τις θεματικές.

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του συνεδρίου re:publica, ενός από τα σημαντικότερα συνέδρια για την ψηφιακή κουλτούρα στην Ευρώπη, που έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα το απόγευμα πάνω από πενήντα μέλη της δημιουργικής και ψηφιακής κοινότητας και της κοινότητας ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στον χώρο Apodec ώστε να μοιραστούν τις ιδέες τους με τους ιδρυτές του re:publica και με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχημένης διοργάνωσης, η οποία θα έχει το άρωμα της τοπικής κοινότητας της πόλης.

Το re:publica ασχολείται κάθε χρόνο με ένα έυρος ζητημάτων που σχετίζονται με τον ψηφιακό κόσμο και την τεχνολογία, από την εικονική πραγματικότητα και την επιρροή των social media μέχρι καινοτόμες εφαρμογές για κινητά και το digital marketing.

Κάποιες ιδέες για τις θεματικές που θα συζητηθούν στο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι και είναι η ανάπτυξη στρατηγικών για τη στήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών και startuppers, ο αποσαφηνισμός πεδίων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, η δημιουργία πανευρωπαϊκών πρότζεκτ για τα σχολεία, και η θεματική «Περιοχή όχι θρησκεία (re:gion not re:ligion)».

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ερχομό του re:publica στην πόλη.

«Είναι ένα τεράστιο γεγονός που αφορά την ψηφιακή κοινωνία και την ψηφιακή εποχή του παρόντος και του μέλλοντος. Είναι σημαντικό που μετά από το Δουβλίνο έρχεται στη Θεσσαλονίκη  και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε κόσμο από την γύρω περιοχή» δήλωσε ο κ. Πέγκας διευκρινίζοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα στηρίξει τη διοργάνωση με κάθε τρόπο.

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο ίδιος, ο οποίος έχει επισκεφθεί το re:publica στο Βερολίνο, ανέφερε ότι είναι σημαντικό στην πόλη να έρθει μια τέτοια διοργάνωση που θα φέρει έμπνευση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης μετά από οκτώ χρόνια κρίσης.

Το re:publica διοργανώθηκε για πρώτη φορά εκτός Βερολίνου, φέτος στο Δουβλίνο. η δεύτερη πόλη που επισκέπτεται είναι η Θεσσαλονίκη.

Ο συνιδρυτής του re:publica Andreas Gebhard τόνισε μιλώντας στη Voria.gr ότι καθώς έγινε το πρώτο διεθνές συνέδριο στο Δουβλίνο που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη αποτελεί το κατάλληλο μέρος ώστε το συνέδριο να αναπτύξει την παρουσία του στη νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης.

«Είμαι δεινός ταξιδευτής. Έχω έρθει ήδη πέντε φορές στη Θεσσαλονίκη πέρσι, και αγαπώ την πόλη, την ατμόσφαιρα της, τους ανθρώπους και το πνμεύμα της» συμπληρώνει ο ίδιος λέγοντας ότι όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμός με τις επαφές που είχε ήδη στην πόλη, έφεραν το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αποθήκες του λιμανιού, όπου γίνεται τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ θα συνεργαστεί και με το φεστιβάλ Reworks που λαμβάνει χώρα επίσης τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί ένα διπλό κίνητρο σε όσους θέλουν να επισκεπτούν την πόλη μας.