Skip to main content

Οι δύο μήνες που θα κρίνουν την τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα

Το δίμηνο που ακολουθεί θα κρίνει τη διάρκεια του βίου της σημερινής κυβέρνησης! Ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο, είναι πέρα για πέρα αληθινό...

Το δίμηνο που ακολουθεί θα κρίνει τη διάρκεια του βίου της σημερινής κυβέρνησης! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο, είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Κι αυτό γιατί Ιούλιος και Αύγουστος, είναι παραδοσιακά οι δύο κορυφαίοι, τουριστικά, μήνες της χώρας. Κατά τη διάρκεια τους καλύπτεται το περίπου 70% με 75% των αφίξεων και των εσόδων, για το σύνολο της σεζόν. Αν αυτοί οι δύο μήνες πάνε καλά, τότε σώζεται η παρτίδα του κλάδου για τη χρονιά και μαζί δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας για το σύνολο της αγοράς, αφού από τον τουρισμό ζουν πάνω από 100 επαγγέλματα στην Ελλάδα, άμεσα ή έμμεσα.

Η αισιοδοξία αυτή μάλιστα διαρκεί τουλάχιστον άλλους τρεις με τέσσερις μήνες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η αντανάκλαση του καλοκαιριού να φτάνει έως τον χειμώνα. Οι δείκτες «φτιάχνουν» έστω και προσωρινά, αλλά το κυριότερο εκείνο που «φτιάχει» είναι η αισιοδοξία στον κόσμο και το κλίμα στην αγορά, γενικότερα.  

Προσέξτε λοιπόν τώρα: Εφόσον φτάσουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου και κάποιες, αρκετές, τσέπες, ξαναγεμίσουν με λεφτά, η κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να πουλά το αφήγημα ότι «βγαίνουμε από την κρίση». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα γυρίσει για τα καλά θετικός, τουλάχιστον ως τον Νοέμβριο και όπως έχει διδάξει η εμπειρία από την εποχή της διακυβέρνησης Σαμαρά, όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να... παράγει θαύματα.

Ακόμα και την έξοδο της χώρας στις αγορές, μπορεί υπό όρους να επιτρέψει. Γιατί, άμα οι δείκτες είναι καλοί, η ρευστότητα καλούτσικη και το κλίμα ικανοποιητικό, τότε και οι θεσμοί θα μαλακώσουν κάπως και το QE μπορεί να και να το προλάβουμε προς το τέλος. Υπ αυτούς τους όρους ή κάπως έτσι, είχε βγει στις αγορές και η κυβέρνηση Σαμαρά την άνοιξη του 2014.

Είχε προηγηθεί ένα καλό 2013, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι θα ξαναζήσουμε την ιστορία. Κι άρα, η κυβέρνηση Τσίπρα θα πάρει το διαβατήριο για να φτάσει ως το φθινόπωρο του 2018. Και τότε, αν πάλι το καλοκαίρι έχει πάει καλά, τουριστικά, μπορεί να κάνει έως και ...εκλογές.