Skip to main content

Οι δράσεις «Labattoir» στα παλιά Σφαγεία για τα παιδιά

Ένα εργαστήριο εφαρμοσμένης δημιουργικότητας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα, προτείνοντας εναλλακτικές στρατηγικές.

Σειρά δράσεων στο κτίριο των παλιών δημοτικών Σφαγείων διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να εισάγει το κοινό στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει για την επανάχρηση του πρόσφατα ανακαινισμένου χώρου.

Υπό το γενικότερο τίτλο «Labattoir», ένα εργαστήριο εφαρμοσμένης δημιουργικότητας, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε κοινωνικά προβλήματα, προτείνοντας και εφαρμόζοντας εναλλακτικές στρατηγικές για το μέλλον, με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συμπαραγωγού.

Πολλοί και διαφορετικοί κύκλοι δράσεων επικεντρώνουν σε μορφές καλών και εφαρμοσμένων τεχνών (εικαστικά, design, μουσική, θέατρο, κινούμενη εικόνα, νέες τεχνολογίες, επιστήμη), πρακτικές, έννοιες και τομείς, όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική πολιτική, η πολιτιστική παραγωγή, η δημιουργική οικονομία και η αγορά.   

Οι πολίτες σε συνεργασία με δημιουργικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης καλούνται να συμβάλουν ενεργά στο πρόγραμμα του «Labattoir», ενώ το υπάρχον δυναμικό της πόλης διευρύνεται μέσα από συνεργασίες με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και ειδικούς. Οι συνεργασίες αυτές οδηγούν σε καινοτόμα προγράμματα, προϊόντα ή υπηρεσίες, ενώ παράλληλα παρέχουν εκπαίδευση και τεχνογνωσία σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως οι νέοι, οι άνεργοι ή οι πρόσφυγες.

Το πρώτο δεκαήμερο των εκδηλώσεων φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «προθέρμανση» και γνωριμία των πολιτών με τις δυνατότητες που προσφέρει το ανακαινισμένο κτίριο αλλά και το έμψυχο δημιουργικό δυναμικό της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα εμπλουτίζεται από διαλέξεις, εργαστήρια, ημερίδες και εκθέσεις. Η είσοδος στις εκδηλώσεις δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση, ενώ για τη συμμετοχή στα εργαστήρια απαιτείται προεγγραφή.

Το πλήρες πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης εδώ