Skip to main content

Η Εφορία θα ενημερώνει και για επιστροφές, όχι μόνο για πληρωμές

Τι δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις και τους φορολογικούς ελέγχους.

Η Εφορία στο εξής δεν θα ειδοποιεί τους φορολογούμενους μόνο για τις οφειλές τους, αλλά μέσω του taxisnet θα τους ενημερώνει και για τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται, όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, τονίζοντας ότι η υπηρεσία αυτή στο πλαίσιο της «ηλεκτρονικής κοινοποίησης» θα ανεβεί στο taxis πριν εκπνεύσει το 2017.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Tax Forum που διοργανώνει το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πρόσθεσε ότι εντός του 2018 οι πολίτες θα μπορούν να καταβάλλουν τους φόρους τους, μέσω κάρτας, στο taxisnet, αποφεύγοντας έτσι τις τραπεζικές επιβαρύνσεις, ενώ γενικότερος στόχος είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Πιτσιλής, που στην ομιλία του εστίασε στα μέτρα που λαμβάνει η ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση της επιχειρηματικής αβεβαιότητας στο μέρος που αφορά την φορολογία, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο ερώτημα που του τέθηκε με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ (σ.σ. χθεσινή ενημέρωση), όσον αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις και τους φορολογικούς ελέγχους.

«Θα πρέπει να διαβάσω το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ, του οποίου οι αποφάσεις είναι βεβαίως σεβαστές. Εάν ισχύουν τα όσα περιληπτικά δημοσιεύθηκαν, αυτό θα μας βάλει σε ένα κύκλο επανασχεδιασμού σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς ελέγχους» είπε ο κ. Πιτσιλής προσθέτοντας ότι η ΑΑΔΕ προσανατολίζει τους ελέγχους στις νεώτερες χρήσεις (σ.σ. εταιρικές) και στις μεγάλες υποθέσεις.

Η Ανεξάρτητη Αρχή παράλληλα με την αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών είσπραξης των δημοσίων εσόδων, επιδιώκει την αντιμετώπιση διαδικασιών που παρεμποδίζουν τις επενδύσεις από επιχειρήσεις και ιδιώτες αλλά και αποθαρρύνουν τους πολίτες από την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Εγκύκλιος για τροποποιητικές δηλώσεις

«Με εγκύκλιο που υπέγραψα εχθές ο χρόνος αναδρομής τροποποιητικών δηλώσεων είναι πλέον η πενταετία ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος για το τι συνιστά προσαύξηση στην περιουσία», ενημέρωσε ο κ. Πιτσιλής.

Η ΑΑΔΕ, προσπαθεί να διευκολύνει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε τελικό στάδιο ο σχεδιασμός των αλλαγών στο Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας, με την αντιμετώπιση «υπερβολών» που δυσχεραίνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η προσπάθεια διευκόλυνσης της σχέσης με την φορολογική διοίκηση και την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, δεν αφορά βεβαίως μόνο τους ιδιώτες αλλά και τις επιχειρήσεις. Ετσι, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, είναι σχεδόν έτοιμο το νέο έντυπο Ε3 (σ.σ. προβλέφθηκε συγχώνευση πινάκων, πληροφορίες για pos και επαγγελματικό λογαριασμό) ώστε σε δύο εβδομάδες να δοθεί για διαβούλευση.



Τα Paradise Papers καλούν για διεθνείς συνεργασίες

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και μάλιστα η μεγάλη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα, οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και επόμενο θα είναι να αντιδράσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι στην τήρηση των υποχρεώσεών τους.

«Τα Paradise Papers καταδεικνύουν την ανάγκη διεθνών συνεργασιών για την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Θα παρακολουθήσουμε το θέμα στενά συμμετέχοντας άλλωστε στην ειδική ομάδα του ΟΟΣΑ», υπογράμμισε ο κ.Πιτσιλής.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής ήδη οι ελληνικές αρχές προχωρούν στην υπογραφή των πρώτων συμφωνιών με άλλες χώρες, με αντικείμενο τη συνεργασία των φορολογικών αρχών, ενώ θετικά εξελίσσονται οι επαφές με τις βουλγαρικές αρχές.

Φορολογία και «πόρος λιτότητας»

Το φετινό Thessaloniki Tax Forum άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σ. Αναστασόπουλου ενώ τις αρνητικές επιπτώσεις από «εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών» επισήμανε ο κ. Σταύρος Κώστας, πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

Κατά τον κ. Κώστα, η Ελλάδα διανύει μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο η οποία δικαιολογημένα προξενεί ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει.

Ο ομιλητής υποστήριξε ότι η υπερφορολόγηση είναι αναδιαμφισβήτητα σε βάρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της ανάπτυξης και της κατανάλωσης.

Μάλιστα ο κ. Κώστας μίλησε για «πόρο λιτότητας» και ζήτησε άμεσα, εντός του 2017, συνεννόηση με τους δανειστές με στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, «το 2018 ενδέχεται να γυρίσουμε προς τα πίσω», αντί να υπάρξει ανάπτυξη.

Η υπερφορολόγηση μπορεί άμεσα να περιοριστεί, κατά τον ομιλητή, αν περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες και αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία.