Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πού μπορείτε να απολαύσετε την Πανσέληνο του Αυγούστου

Δείτε ποιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 7 Αυγούστου για όσους έχουν παραμείνει στην πόλη και θέλουν να απολαύσουν τη θέα του φεγγαριού.

Το φεγγάρι του Αυγούστου κυκλώνει το βράδυ της Δευτέρας, και η Θεσσαλονίκη θα φωτιστεί από τη λάμψη της πιο πολυτραγουδισμένης πανσελήνου του χρόνου.

Η βραδιά προσφέρεται για βόλτες δίπλα στη θάλασσα, ξεκινώντας από το Λιμάνι και φτάνοντας μέχρι τη Νέα Παραλία και την Αρετσού. Ενώ για τους πιο ρομαντικούς, που θέλουν να συνδυάσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τη θέα της Θεσσαλονίκης, η καλύτερη επιλογή είναι η Άνω Πόλη και η περιοχή γύρω από τον Πύργο Τριγωνίου, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πολλοί από τους εναπομείναντες στην πόλη Θεσσαλονικείς. 

Εναλλακτική και πάντα ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η θέαση του ολόγιομου φεγγαριού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που μένουν ανοιχτά εκείνη την ημέρα ανά τη χώρα με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού.

Στη Θεσσαλονίκη, δράσεις θα οργανώσουν το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο ενώ ανοιχτή θα παραμείνει η Ρωμαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο «Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» προσκαλεί το κοινό στην εορταστική συναυλία για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με τίτλο: «Οι μουσικοί του δρόμου στο Μουσείο» με τους «Sailing Tomatoes», «Λόγου χάρη», & Μαρία Ευλαβή και με ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα με ακούσματα από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 μ.μ. στον κήπο της Κεντρικής εισόδου του Μουσείου.

Αντίστοιχα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, συμμετέχοντας και αυτό στον εορτασμό, τη Δευτέρα στις 21.30 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό ώστε να του δώσει την ευκαιρία να απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο με τους μουσικούς Γιώργο Καραβελάκη (φωνή, κιθάρα), Νέλλη Αμαραντίδου (φωνή) και Κώστα Παπαδόπουλο (φωνή, πιάνο). Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 22.00 με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις από τις 18.30 έως τις 22.00.

Τέλος, κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μαγικό φεγγάρι ανάμεσα στα χαλάσματα της Ρωμαϊκής Αγοράς στο κέντρο της πόλης καθώς ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός και όσοι τον επισκεφθούν, θα μπορούν να απολαύσουν την παράσταση «Ο θάνατος της Κλεοπάτρας».

Πρόκειται για λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Hector Berlioz, λιμπρέτο του P.A. Vieillard («La mort de Cleopatre») και κείμενα πρόζας του William Shakespeare.

Ταυτότητα παράστασης:
Απόδοση στα ελληνικά από τα γαλλικά: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Σκηνοθεσία/Επιμέλεια κειμένων: Τζένη Δριβάλα
Κείμενα πρόζας: William Shakespeare (σε ελληνική απόδοση, από το έργο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»)
Αναβίωση σκηνοθεσίας για τη Ρωμαϊκή Αγορά: Κ. Δημοπούλου
Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας
Κοστούμια: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Παραγωγή: Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος

Πρωταγωνιστούν:
ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ: Κασσάνδρα Δημοπούλου
ΟΚΤΑΒΙΟΣ: Αθανάσιος Μαργούτας
ΧΑΡΜΙΟΝ: Γεωργία Αλεξανδρίδου
ΠΙΑΝΟ/ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Φίλιππος Μοδινός

Υπόθεση:
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. Η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, έχει μόλις ηττηθεί στο Άκτιο. Οι διαπραγματεύσεις με το νέο Καίσαρα της Ρώμης, Οκταβιανό, αποτυγχάνουν κι έτσι κλείνεται στον τάφο των Πτολεμαίων μαζί με όλους τους θησαυρούς της. Το έργο τη βρίσκει στην στιγμή αμέσως μετά τον θάνατο του Μάρκου Αντώνιου, όπου θα ξανασυναντήσει για μια τελευταία φορά τον Οκταβιανό. Καταλαβαίνοντας την πρόθεσή του να την εξευτελίσει δημοσίως στη Ρώμη, αποφασίζει να πεθάνει μαζί με την πιστή της ακόλουθο, Χάρμιον.